Evenepoel verklaart afwezigheid in de Tour: 'Als ik moet lossen, zou er in België een bom ontploffen'

Remco Evenepoel legt uit waarom hij straks in juli dan toch niet zal deelnemen aan de Ronde van Frankrijk.

Luik - Bastenaken - Luik 2023 elite

Na zijn opgave in de Giro d'Italia, hoopten we allemaal om Remco Evenepoel straks aan het werk te zien in de Tour, waar hij de strijd met Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard zou kunnen aangaan. Dat epische gevecht zal er helaas niet komen. De wereldkampioen kiest in plaats voor de Ronde van Zwitserland en de Clasica San Sebastian, waarna hij op het WK in Glasgow een gooi zal doen naar de wereldtitel op de weg en in het tijdrijden.

"Ik heb er met Tadej Pogacar een beetje zitten over sturen, maar de Tour zal nog niet voor dit jaar zijn", vertelde de wereldkampioen in gesprek met Het Nieuwsblad. En daar heeft hij een goede reden voor.

All-in

"Ik ben zes maanden bezig geweest ben met de Giro voor te bereiden. Ik stond daar in topvorm aan de start en heb maandenlang op een kale berg gezeten om die piekvorm te bereiken. Als je dan tien dagen zo ziek bent dat je niet kan fietsen, dan is het niet makkelijk om terug in topvorm te geraken. Als ik in de Tour start, zal het all-in zijn. Dan wil ik 150 procent zijn."

Die topvorm heeft hij op dit moment niet te pakken. "Maar geen zorgen, de dag dat ik de Ronde van Frankrijk rijdt komt zeker!" Een Tour rijden zonder ambitie zag Evenepoel ook niet zitten. “Ik kan niet koersen zonder verwachtingen. Als ik in de eerste bergrit zou moeten lossen, dan zou er in België een bom ontploffen."

Achtergrond
  • Photo: POOL/JJ/Cor Vos © 2023