Vingegaard eindwinnaar Dauphiné, Kooij wint ZLM Tour en Philipsen klopt Jakobsen in Elfstedenronde

Er werd vandaag veel gekoerst. We vatten voor u het koersverloop van de Dauphiné, ZLM Tour en Elfstedenronde samen.

CritŽrium du DauphinŽ 2023 stage 7

Jonas Vingegaard heeft in de Dauphiné laten zien dat hij helemaal klaar is om straks voor een tweede keer de Ronde van Frankrijk te winnen. De Deen pakte de eindzege in de Dauphiné, met maar liefst 2'23" voorsprong op Adam Yates, die tweede eindigt in het eindklassement, voor Ben O'Connor.

De ritzege was voor Giulio Ciccone. De Italiaan glipte mee in de vroege vlucht en bleef aan de finish op La Bastille, in Grenoble, nog net uit de greep van Vingegaard, die in de slotkilometer de andere klassementsmannen uit het wiel had gereden. Ciccone mag dankzij zijn zege ook de bollentrui mee naar huis nemen. Christophe Laporte is eindwinnaar in het puntenklassement en Carlos Rodriguez is beste jongere.

In de ZLM Tour was Olav Kooij de snelste in een massasprint. De 21-jarige Nederlander klopte Sam Welsford (DSM) en Jakub Mareczkzo (Alpecin-Deceuninck). Hij is ook eindwinnaar.

Ook in Brugge werd er vandaag gesprint. Jasper Philipsen beschikte over de snelste benen. Fabio Jakobsen en Caleb Ewan mochten mee op het podium.

In de Ronde van Zwitserland zette Stefan Küng de snelste tijd neer in de openingstijdrit. De Zwitser verwees Remco Evenepoel en Wout van Aert naar plek twee en drie.

Tot slot schreef Nino Schurter geschiedenis in de wereldbeker van Lenzerheide. De 37-jarige mountainbikelegende pakte voor eigen volk zijn 34e wereldbekerzege en breekt zo het record van de de Fransman Julien Absalon. Bij de vrouwen ging de zege naar Loana Lecomte. Anne Terpstra werd knap tweede. Puck Pieterse, in Nove Mesto nog de winnares, legde beslag op een vijfde plaats.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023