Uitspraken Zonneveld triggerden Ten Dam in aanloop naar Unbound: 'Ik dacht: je onderschat Unbound'

Laurens ten Dam werd vierde in de koers der gravelkoersen: Unbound Gravel. Hij haalde uit een landgenoot de nodige motivatie.

Gravel Fondo Limburg 2023

Vooraf had Thijs Zonneveld - die voor het eerst aan de start stond van Unbound - gezegd dat hij voor de winst zou gaan. Laurens ten Dam vertelde in zijn podcast Live Slow, Ride Fast dat hij daar in aanloop naar de koers de nodige motivatie had uitgehaald. De ex-prof eindigde uiteindelijk als vierde in de Amerikaanse gravelkoers.

"Vincent Moes was als cameraman mee met Thijs en die kwam naar me toe. Hij vroeg: 'Wat denk je? Kan Thijs winnen?' Dan zie je me een beetje wegkijken. Ik zei: 'Hij mag me verrassen.' Voor een eerste keer zou het me verbazen."

De Amerikaanse gravelkoers is namelijk met niets te vergelijken. "Je bent Goois gravel gewend en je denkt dat het een soort Milaan-Sanremo is. Thijs zei vooraf: 'Als het een beetje goed gaat, kan ik het op het einde tactisch spelen.' Al twee jaar lang zijn we na 250 kilometer met vijf man over. Om het tactisch te kunnen spelen moet je eerst een paar uur lang keihard trappen."

Onderschat

De uitspraken zorgen voor een trigger bij Ten Dam. "Het is een wedstrijd van 320 kilometer en je hebt een aantal wedstrijden van 120 kilometer in Europa gereden op rondjes. In Unbound moet je je eigen shit regelen. Er gaat van alles op je afkomen... Je onderschat Unbound."

En ten tweede is het óók een diskwalificatie van het niveau, lacht Ten Dam anderhalve week later. "Ik heb het even op Strava opgezocht. Thijs trainde dertien uur per week, ik 22 uur per week. Unbound is een niveau waar ik al onzeker van word. Het zijn allemaal oud-renners uit de WorldTour. Op dat niveau heeft Thijs nooit gereden. Die mountainbikers trainen in twee weken tachtig uur. Dat haalt Thijs in anderhalve maand. Ik was ook gewoon een beetje verwonderd."

In de dagen voor een groot doel is dat precies wat Ten Dam nodig heeft. "Jim (van den Berg, trainer, red.) zegt altijd dat ik een vijand nodig heb om mezelf op te naaien. Vorig jaar waren dat de aerostuurtjes en nu kreeg ik in het laatste weekend voor Unbound berichten van mensen die stuurden: Thijs gaat podium rijden, zo zegt hij in zijn podcast. Ik had nog niet geluisterd, maar die podcast is natuurlijk wel even opgegaan, haha."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023