Nóg een nieuw jonkie aan het front: 19-jarige Lenny Martinez verpulvert tijden Armstrong en co op Ventoux

Gisteren won het Franse toptalent Lenny Martinez een wedstrijd op de Mont Ventoux en daarbij reed het lichtgewicht aardig was tijden uit uit de boeken!

Mont Ventoux DŽnivelŽ Challenge 2023

Met Mattias Skjelmose (22) stond er in de Ronde van Zwitserland al een relatief nieuwe jonge renner op die de macht greep, maar in de CIC Mont Ventoux (voorheen bekend als de de Mont Ventoux Dénivélé Challenge) won een nog veel jongere renner: de 19-jarige Lenny Martinez.

Met z'n 58 kilo geboren om bergen te te bedwingen was het toptalent van Groupama-FDJ de sterkste van een groepje van vier. Hij won het sprintje van Michael Woods, Simon Carr en Cristian Rodriguez.

Knaltijd

Dat deed Martinez in een toptijd op het segment van het welbekende Chalet Reynard naar de top van de kale berg. Hij was daar bijna anderhalve minuut sneller dan Lance Armstrong in zijn beste dagen. De Finse wielertwitteraar @ammattiopyoraily zette het op een rijtje.

Zoals de Fin zelf ook al schrijft in een vervolgtweet behoeft die knaltijd van Martinez wel enige nuancering (ook om dopingroepers wat wind uit de zeilen te nemen): de wedstrijd werd gisteren drastisch ingekort vanwege slecht weer dat in aantocht was en ze reden de Ventoux voor Chalet Reynard vanuit de makkelijke kant vanuit Sault op (9,5 kilometer a 5,3 procent). Daarbij speelt de windrichting/windkracht ook nog eens eens een belangrijke rol op het segment.

Wielernest

Lenny Martinez komt overigens uit een echt wielernest. Hij is de zoon van Miguel Martinez, die in 2000 zowel wereldkampioen als olympisch kampioen mountainbiken werd namens Frankrijk. De opa van Lenny, Mariano Martinez won twee etappes in de Tour de France en was in 1978 ook eindwinnaar van het bergklassement in de Tour.

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 202313/06/2023 -