Fenomenale Juan Ayuso pakt zege in vijfde rit Zwitserland, Evenepoel verliest tijd

Juan Ayuso heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Skjelmose is weer de nieuwe leider.

Tour de Romandie 2023 stage-4

De etappe met de meeste hoogtemeters stond op het programma en voor veel renners het sein om ten aanval te trekken. In de vroege vlucht zaten onder anderen Wout van Aert, Stefan Küng, Neilson Powless, Rui Costa en Antonio Tiberi. Die laatste drie bleken op de laatste klim - met de top op een kleine tien kilometer van de meet - over de beste klimbenen te beschikken.

Zij leken te gaan strijden om de dagzege, maar de groep met favorieten was niet ver weg. Zeker niet toen Ag2r Citroën Team versnelde in dienst van leider Felix Gall. Toen ook de Oostenrijker zelf nog eens aanviel, lag de koers helemaal open. Remco Evenepoel kon niet mee en moest de schade wederom beperken. Voordeel voor de wereldkampioen: zijn grootste concurrent met het oog op de slottijdrit - Mattias Skjelmose - was ook niet mee met Gall.

Evenepoel verliest

Wel op de afspraak naast Gall: Wilco Kelderman, Pello Bilbao, Romain Bardet en Juan Ayuso. Die laatste had gisteren een mindere dag, maar had in de vijfde rit duidelijk weer zeer goede benen. Hij viel aan, reed snel weg van zijn concurrenten en reed vervolgens in een streep naar de drie koplopers. De Spanjaard was ontketend en reed snel een voorsprong van meer dan een halve minuut bijeen.

Ayuso kwam dan ook als eerste over de top en behield zijn voorsprong in de afdaling met verve. In de achtervolgende groep gebeurde er ook van alles, want net onder de top maakte Skjelmose de oversteek naar de achtervolgende groep. Dat lukte Evenepoel niet en de wereldkampioen was dan ook de verliezer van de dag. Hij staat nu 46 seconden achter op nieuwe leider Skjelmose. Ook Ayuso is helemaal terug in het klassement.

Nieuws
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023