Patrick Lefevere: 'Het gaat vreselijk slecht met de ploeg, we hebben nog maar dertien koersen gewonnen...'

José De Cauwer interviewde Patrick Lefevere en dat leverde enkele brisante uitspraken op...

patrick lefevere in pak

Soudal Quick-Step beleefde een totaal mislukt voorjaar. Julian Alaphilippe kwakkelde met blessures, Yves Lampaert stapte in het huwelijksbootje, maar miste de boot in de (semi-)klassiekers en Kasper Asgreen? Die was al helemaal nergens. Patrick Lefevere kan het wel een beetje nuanceren.

Vlaamse bril

Dat blijkt in een uitgebreid interview door niemand minder dan José De Cauwer dat vandaag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad staat. Daarin antwoordt hij ironisch op de opmerking van De Cauwer dat de z'n ploeg er nog niet vaak zo slecht heeft voorgestaan.

"Ja, het gaat vreselijk slecht met de ploeg. We hebben nog maar dertien koersen gewonnen. Het op drie na meeste in de World Tour. Als je kijkt met Vlaamse bril hadden we het moeilijk, internationaal is het zeker niet slecht."

De opmerking van De Cauwer nodigt Lefevere ook uit tot een mooie anekdote uit 2010. "Toen ben ik zo dom geweest om binnen de ploeg luidop te zeggen: ‘Er komt een overnemer, dit wordt een overgangsjaar’. Een paar hebben toen dat overgangsjaar letterlijk genomen en zijn op hun rug gaan liggen. Dat mag je dus nooit uitspreken.

Lasagen en Evenepoel

Voorts komt Lefevere nog te spreken over Remco Evenepoel, die zelf komend seizoen maar wat graag de Vlaamse voorjaarskern van Soudal Quick-Step wil komen versterken. Lefevere ondervond dat aan den lijve toen hij met een bord lasagne op schoot Parijs-Roubaix zat te kijken.

"Voor mijn tv, bij mijn lasagne, begin ik te appen met Remco. Hij stuurt: ‘Patrick, wat de voorbije weken betreft… Volgend jaar zal het anders zijn, he. Ik ga er mij eens mee bemoeien.’ Een bericht op zijn Remco’s, maar ik vind dat de max (Vlaams voor iets als top, red.). In onze stijl van communicatie komen we overeen."

Oier Lazkano

Het gaat ook nog over mogelijke versterkingen voor komend seizoen. De Cauwer oppert de namen van revelaties Laurence Pithie en Oier Lazkano. Lefevere zegt dat scout/verzorger Johan Mollie diep in het Franse en Spaanse wielrennen zit. Lazkano stond op het lijstje van Lefevere.

"Hij heeft een goed informeel contact met veel Franse en Spaanse renners en via hem wisten we dat Lazkano ook wel oren had naar onze ploeg. Maar zijn manager is Giuseppe Acquadro en die is het spel beginnen te spelen. Hij heeft op vijf verschillende paarden gewed en de prijs opgedreven. Wat natuurlijk zijn goed recht is. Lazkano is weg, denk ik. Wij hebben er niks meer van gehoord."