José De Cauwer over Pogacar: 'Onthoud vooral dat hij vertelde niet op steile beklimmingen getraind te hebben'

Het was een beklijvend duel gisteren, tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. José De Cauwer beschouwt na. Hij zag enkele opvallende zaken. 

jose de cauwer

Na de wandeletappe van dinsdag was het gisteren toch wel verrassend ineens vuurwerk voor de ritzege tussen de klassementsmannen. Tadej Pogacar had zijn zinnen gezet op een kunststukje, maar kwam zichzelf een beetje tegen - was het een hongerklop(je)? Niki Terpstra denkt van wel en snapt niet dat zoiets kan gebeuren bij UAE. José De Cauwer viel weer heel andere dingen op in zijn analyse voor Sporza.

De Cauwer hoort Pogacar iets opvallends zeggen

De Belgische wielercommentator denkt dat Pogacar zich een beetje vergaloppeerde, maar hij stond vooral stil bij een zinnetje uit het interview dat de geletruidrager na afloop gaf. "Ik onthoud vooral dat hij in het interview achteraf vertelde dat hij op de steile beklimmingen niet getraind heeft."

De Cauwer geeft ook aan dat Pogacar in z'n eentje tegen twee man reed. "Vergeet niet dat Vingegaard in de afdaling van Puy Mary steun kreeg van Primoz Roglic, waardoor hij geen 20 seconden extra verliest."

Wonder dat er niet meer slachtoffers vielen

De oud-bondscoach van België haalt ook aan dat er veel incidenten waren in koers die maar net aan goed gingen. Het is bijna te veel om op te noemen. Een dag waarop er van alles gebeurde.

"Je moet ook eens kijken naar al die schrikmomenten vandaag, waarbij het telkens bijna over en uit was: Pogacar zet zijn fiets dwars, die slipper van Vingegaard, Van Aert neemt bijna zijn hele team mee, ... Allemaal in één dag. Er is heel veel gebeurd."

Pluim voor Vingegaard

Uiteraard had De Cauwer ook lof voor 'de wederopstanding' van Jonas Vingegaard. "Ik zag Pogacar toch iets minder lachen achteraf. Vingegaard is twee keer winnaar vandaag: de effectieve winnaar en de morele winnaar. Zegt dat iets over de toekomst? Je zou denken van wel, maar dat weet ik niet."

De Cauwer was verrast door het optreden van Vingegaard. "Je kunt wel zeggen dat hij ons met verstomming slaat, omdat we er allemaal vanuit gingen dat hij effectief twijfelachtig was om te starten, wat ze ons wilden doen geloven. We dachten: we mogen al blij zijn dat hij aan de start staat. En dan doet hij in de 11e rit dit. Dat is subliem."