Van der Poel, Van Aert, Pogacar: wie van de grote namen zijn klaar voor de Tour de France?

Nog twee weken tot de Tour de France. Hoe staan de absolute wereldtoppers ervoor wat betreft hun vorm? We zetten het op een rijtje.

Baloise Belgium Tour 2023 - stage-5

Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard bombardeerde zich met zijn prestatie in de Dauphiné tot topfavoriet om de gele trui weer naar Parijs te brengen. De Deen was twee klassen beter dan de tegenstand en hij vertelde bovendien dat hij nog wat werk te verzetten heeft om nóg beter te worden richting het grote doel.

Tadej Pogacar

Het grote vraagteken richting de Tour de France is Tadej Pogacar. Na zijn valpartij in Luik en de daarbij opgelopen polsbreuk werd het een race tegen de klok richting de Tour de France. Het liep minder snel dan gehoopt, maar inmiddels is hij op hoogtestage. Maar gaat het genoeg zijn om Vingegaard te verslaan?

Wout van Aert

Door het overlijden van Gino Mäder valt het allemaal makkelijk te relativeren, maar aan de woorden van Wout van Aert kon je merken dat hij iets beter had willen presteren in de Ronde van Zwitserland. Ondanks dat hij twee keer derde, een keer tweede en een keer vijfde werd.

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel kan met een gerust hart naar de Tour de France. Hij vertelde zelf beter te zijn dan ooit. Zijn cijfers waren zelfs beter dan in het voorjaar. Van der Poel won met overmacht de Ronde van België.

Julian Alaphilippe

Na al zijn blessureleed raakte Julian Alaphilippe wellicht een beetje in de vergetelheid, maar de Fransman is weer in goeden doen. Alaphilippe won een rit in de Dauphiné en eindigde bovendien op een bemoedigende tiende plaats in het algemeen klassement. Maar gaat het genoeg zijn tegen concurrenten als Van der Poel, Van Aert en Pogacar?

Tom Pidcock

Tom Pidcock haalt soms stoten uit waardoor hij moeiteloos in het rijtje met grote namen gezet kan worden, maar de kleine Brit is wel een stuk minder constant dan de anderen. In de Ronde van Zwitserland werd hij 22ste, maar ging hij wel steeds een beetje beter presteren.

Fabio Jakobsen

Fabio Jakobsen kende een moeizaam seizoen, maar de Europees kampioen lijkt net op tijd in orde. De Baloise Belgium Tour heeft hem een boost aan vertrouwen gegeven. Zeker de laatste rit in Brussel, want daar versloeg hij zijn grote concurrent Jasper Philipsen in een rechtstreeks duel.

Jasper Philipsen

Toch laat ook Philipsen zien uitstekend in vorm te zijn. In de hoofdstad zat hij iets te ver, maar als hij de kans krijgt om zijn sprint te lanceren, is hij nog maar moeilijk bij te halen. Heeft bovendien de luxe van Mathieu van der Poel als lead-out. Jakobsen heeft ook niet te klagen over zijn lead-out, maar een kracht als Van der Poel heeft hij niet.

Nieuws
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 202c