Ploegmaat Wout Poels: 'Gino appte me nog om te vragen hoe het ging, dan kijk je terug en zie je dat laatste berichtje...'

Tweeënhalf jaar lang was Wout Poels ploegmaat van Gino Mäder. Het overlijden van de Zwitser hakte er logischerwijs stevig in bij Poels.

Paris-Nice 2023 stage 1

In zijn podcast In Koers haalt hij herinneringen op aan Mäder. "Ik heb veel koersen met hem gedaan. Afgelopen winter kwam hij hier (Monaco, red.) trainen. We hebben een paar keer samen gefietst en hij is zelfs nog eens komen eten. Echt een goede en aardige jongen. Dat zo'n iemand zomaar uit je leven wordt gerukt... Ik kan het gewoon amper beseffen dat hij er niet meer is, dat het klaar is. Dat komt hard binnen."

Poels had in de beginfase van de Ronde van Zwitserland zelfs nog contact met Mäder. "Hij appte me nog hoe het ging, omdat het bij mij minder was gegaan. Dan kijk je dat terug en zie je het laatste berichtje... Dat het wel goed gaat en dat ik hem snel weer zou zien bij de koers. Normaal was hij ook naar de Tour de France gegaan. Een hele vriendelijke en toegankelijke jongen waarmee ik een klik had. Hij was iemand met wie ik ook contact had buiten de koers."

Ronde van Slovenië

Op het moment dat Mäder overleden is, zat Poels in de Ronde van Slovenië. "We waren de rit al gestart. Hij is om half 12 overleden en toen waren wij al aan het koersen. De ploegleiders hebben niets gezegd. Gelukkig, want als je dat op de fiets hoort, stop je meteen. Na de finish stond om de vijftig meter iemand van de ploeg om ons naar de bus te leiden. Dat heb je normaal nooit, maar ik stond er niet direct bij stil."

Toen de ploegmanager in de bus bleek te zijn wist Poels wel hoe laat het was. "Dan hoor je dat nieuws... Dan stort je wereld even in. Ze wilden van de ploeg dat we het niet op straat zouden horen. Het is toch fijner dat je in de bus zit om je af te sluiten, maar het was een hele lange terugweg naar het hotel."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023