Oppermachtige Riejanne Markus verwijst Vollering en Van Vleuten naar plek twee en drie op NK tijdrijden

Riejanne Markus is voor het eerst in haar loopbaan nationaal kampioene tijdrijden geworden. In Elspeet was ze verreweg de beste.

Dutch Individual Time Trial Championships  women 2023

In het Gelderse Elspeet staan vandaag de nationale kampioenschappen tijdrijden op het programma. Net als de mannen moesten ook de vrouwen 42 kilometer overbruggen. De favorieten voorafgaand waren Demi Vollering, Riejanne Markus en Annemiek van Vleuten, die zich al vier keer eerder tot nationaal kampioen tijdrijden kroonde.

De vrouwen reden twee rondes en een van de eerste rensters die een richttijd neerzette, was Ilse Pluimers. Maar onderweg was wel al duidelijk dat haar tijd geen stand zou houden ten opzichte van de grote kanonnen. Na één rondje klokte zij namelijk de elfde tussentijd.

Op het eerste tussenpunt was Markus verreweg de snelste. De hardrijdster van Jumbo-Visma deed liefst 36 en 44 seconden sneller over het eerste rondje dan respectievelijk Van Vleuten en Vollering. Op dat moment leek de overwinning haar al niet meer te kunnen ontgaan.

Aan de finish bleef dat de nummer twee van vorig jaar haar inspanning inderdaad wist vol te houden, want Markus raffelde het 42 kilometer lange parkoers af in een tijd van 53 minuten en 42 seconden. Goed voor zo'n 47,5 kilometer per uur. Daarmee was ze uiteindelijk veel sneller dan de nummer twee (Vollering) en nummer drie (Van Vleuten), die uiteindelijk 55 en 1 minuut en 13 seconden moesten toegeven.

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023