Sven Vanthourenhout weet dat Van Aert Tour vanwege WK anders rijdt dan in 2022: 'Hij was echt een wrak'

Twee weken na de Tour de France wacht al het WK op de weg. Een van de grote doelen van Wout van Aert dit jaar.

Tour de Suisse 2023 - 5

Vorig seizoen kwam de kopman van Jumbo-Visma volledig uitgepierd uit de Tour de France. Hij streed zelf voor de groene trui, zat constant in aanvalspogingen en hij moest mede-kopman Jonas Vingegaard tot ver in de finale bijstaan in diens jacht op geel.

Rijdt hij de Tour de France dit jaar weer op die manier komt hij niet in aanmerking voor de regenboogtrui twee weken later, weet ook bondscoach Sven Vanthourenhout. "Het was de eerste keer dat ik Wout zo gezien heb. Ik kwam hem tegen op het criterium van Roeselare en hij was echt een wrak", aldus Vanthourenhout tegen Het Nieuwsblad. "Maar ik ben niet bang dat zich dat gaat herhalen."

Ondanks dat Jumbo-Visma weer jaagt op geel zal de rol van Van Aert anders zijn. "Dat heb ik van Wout begrepen. Dat hij opnieuw ritten zal proberen te winnen, is logisch. Maar groen is al geen prioriteit meer. Wout weet ook dat er na de Tour nog een WK aankomt. Mentaal is dat een wereld van verschil. Vorig jaar kwam hij aan in Parijs en mocht hij het even helemaal loslaten. Als Wout gezond uit de Tour komt, komt het goed met hem richting het WK."

Soigneren

Vanthourenhout geeft de Belgische renners ook niet mee hoe ze de Tour de France moeten aanpakken. "Op fysiek vlak moeten ze zich van mij niet inhouden. Wetenschappelijk is het niet helemaal onderbouwen, maar mijn ervaring leert dat je alleen maar beter uit zo'n Tour komt. Hoe hard je ook hebt afgezien, hoe vermoeid je ook was, twee weken later zal een renner die uit de Tour komt nog altijd een tandje groter kunnen rijden dan iemand die in diezelfde periode op hoogte is geweest."

Er is één voorwaarde. "Je moet wel het karakter hebben om je na de Tour nog twee weken te soigneren. Dat heb ik de WK-gangers wel meegegeven: ze zullen na de Tour geen tien criteriums moeten rijden. Eén of twee, tot daaraan toe, maar daar stopt het. Anders kom het WK wel in het gedrang."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023