Demi Vollering overklast tegenstand met solo en is voor het eerst Nederlands kampioene op de weg

Demi Vollering soleerde naar goud op het NK wielrennen en trekt straks in rood, wit en blauw naar de Tour.

Dutch Road Race Championships 2023 women

In Zuid-Limburg worden dit weekend de Nederlandse kampioenschappen op de weg verreden. Het parkoers is best wel heuvelachtig. De vrouwen kregen een pittige omloop van 153 kilometer voorgeschoteld met maar liefst 31 klimmetjes, goed voor 1650 hoogtemeters!

De koers brak al na 40 kilometer open. Op de Kruisberg versnelde Annemiek van Vleuten. Enkel Demi Vollering kon het wiel van de wereldkampioene volgen. De dames van Jumbo-Visma probeerden de twee weer in te rekenen, waarna ze zich lieten uitzakken.

De aanloop naar het lokale circuit zorgde, in combinatie met de hitte, voor een slagveld. Na 65 kilometer trokken Eva van Agt (Jumbo-Visma) en Esmée Peperkamp (DSM-Firmenich) ten aanval. Hun voorsprong liep uit tot maximaal 4,5 minuten.

Met nog 50 kilometer te gaan zette Femke Markus zich in naam van SD Worx op kop van het peloton. Dankzij haar beulwerk werd de kloof met de twee koploopsters al snel gehalveerd. OP 25 kilometer van de finish reden Van Agt en Peperkamp nog steeds een flinke minuut voor het jagende peloton uit.

Finale

Jumbo-Visma en DSM-Firmenich zorgen voor wat afstoppingswerk in het peloton, waarop Demi Vollering overnam. Op de voorlaatste keer Kollenberg ging ze zo hard dat het peloton uitgedund werd tot 18 rensters. Vooraan begreep het kopduo dat hun avontuur bijna over was.

Bij het inrijden van de slotronde trok Vollering in haar ééntje ten aanval. In geen tijd sloot ze aan bij de twee koploopsters. Van Agt en Peperkamp konden heel even haar wiel volgen, waarna ze beiden kraakten en Vollering alleen weg was. Op 10 kilometer van de finish had ze een mooie voorsprong van 25 seconden.

Op de stokswelweg trok Annemiek van Vleuten nog eens stevig door, maar Vollering bouwde haar voorsprong alleen maar verder uit. Vollering kwam boven op het slotklimmetje in Sittard met meer dan één minuut voorsprong op de rest en kroont zich voor het eerst in haar carrière tot Nederlands kampioen op de weg!

Als SD Worx wint, pakken ze meestal ook plek twee en dat was ook op het NK het geval. Lorena Wiebes won het sprintje om de tweede plaats. Het brons is voor Marianne Vos.

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023