Tour | ASO schrapt boniseconden in openingsetappe, ook derde etappe ondergaat wijziging

Om te garanderen dat de eerste ritwinnaar ook de eerste drager van de gele trui is, heeft ASO de bonificatieseconden in de openingsetappe geschrapt.

Tour de France 2022 stage 13

De Ronde van Frankrijk gaat zaterdag van start met een Grand Départ in het Baskenland. De eerste rit is heuvelachtig met vijf pittige klimmetjes. Start en finish liggen in Bilbao. Omdat Tourorganisator ASO graag de ritwinnaar in de gele trui wil zien, beslisten ze om een last minute wijziging door te voeren.

Op Côte de Pike (2km, 9.9%), de voorlaatste klim van de rit, vielen namelijk acht, vijf en twee bonificatieseconden te rapen. Hierdoor is de ritwinnaar niet verzekerd van de gele trui. ASO heeft daarom beslist om de bonificatieseconden op die klim te schrappen, om te garanderen dat de winnaar van de openingsetappe ook de eerste drager van de gele trui is.

Rit 3

Ook de derde etappe ondergaat, omwille van veiligheidsredenen, een lichte wijziging. In de finale lag namelijk een gevaarlijke rotonde die nu vermeden wordt waardoor het parkoers van de rit drie 6.1 kilometer langer is. De derde etappe is nu 193,5 kilometer lang en finisht in Bayonne, waar er naar naar alle waarschijnlijk gesprint zal worden.

Rit 14 en 17

Vorige week liet Adam Hansen, voorzitter van rennersvakbond CPA, nog weten in overleg te gaan met de UCI, ASO en teams om rit 14 en 17 te wijzigen. Die finish van die twee etappes ligt namelijk in een gevaarlijke afdaling (Col de Joux Plane en Col de la Loze). Vandaag ging daarover een vergadering plaatsvinden. Het lijkt er dus op dat die twee ritten ongewijzigd blijven.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022