Wout van Aert over minimum aantal tijdritkilometers in grote rondes: 'Ik zou dat een mooie regel vinden'

Wout van Aert vindt het maar niks dat er deze Tour (morgen) maar één vrij korte tijdrit zit. Hij breekt ook een lans voor ploegentijdritten.

Criterium du Dauphine 2022 - 4

Na een welverdiende rustdag staat morgen de enige tijdrit op het programma in deze Tour de France. Van Passy naar Combloux moeten de renners 22 kilometer tegen de klok overbruggen.

Dat is heel schamel. Sterker nog, slechts één keer in de historie van de Tour - in 2015, toen de Fransen alle ballen op Bardet zetten - zaten er minder tijdritkilometers in de Tour de France. Wout van Aert vindt dat geen goede ontwikkeling.

Dat zegt hij in onze Tourspecial, waarin een groot interview met de Belg staat. We legden hem de vraag voor of er niet een minimum aantal kilometers verplicht zou moeten worden gesteld in een grote ronde. Van Aert is het daarmee eens en breekt ook een lans voor ploegentijdritten.

"Ik zou dat een mooie regel vinden. Ik snap wel dat niet elke grote ronde een ploegentijdrit kan implementeren maar ik vind dat de discipline te vaak vergeten wordt. De willekeur is lastig. In de Giro had je drie verschillende soorten tijdritten."

"In de Tour rijden we straks (nu dus morgen, red.) gewoon een klimtijdrit. Twee superlastige klimmen. Een pure tijdrijder heeft dit jaar helemaal niets te zoeken in de Tour. Daar mag wat mij betreft meer lijn in komen", besluit de nummer twee van het WK tijdrijden van 2021.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022