📸 Renners Tour d'Alsace overleven loodzware klim van 900 meter aan -0,2 procent...

Dat was even flink klimmen geblazen in de Tour d'Alsace, zo laat een jonge Vlaamse renner ons zien!

OlympiaÕs Tour 2023 stage 5

De Tour d'Alsace is een etappekoers van vijf dagen waarin vooral beloftenteams rijden. Zoals de naam al doet vermoeden speelt de koers zich af in de Elzas, waar ook de Vogezen zijn te vinden en dus is er genoeg te klimmen in de regio.

De Muur van Rathsamhausen-le-Bas...

In de Tour de France zagen we op de voorlaatste dag nog het beruchte duo Petit Ballon/Platzerwasel opduiken, maar bij de organisatie van de Tour d'Alsace hadden ze gisteren een onontdekte klimparel van jewelste op het programma staan.

De jonge renners moesten namelijk de Muur van Rathsamhausen-le-Bas bedwingen, een klim van maar liefst 900 meter. En als die lengte al niet voor verschillen zorgt, dan zou het gemiddelde stijgingspercentage van -0,2 procent dat wel doen, moeten ze bij de organisatie gedacht hebben.

De 19-jarige Vlaamse belofte Vlad Van Mechelen, die bij het Development Team van dsm-firmenich rijdt, liet na de koers op Twitter weten dat hij de klim maar nauwelijk overleefde. Hij vergelijk het via een emoji - meer dan terecht - met een klimpartij op een rots.

Planche des Belles-Filles en experimentele ploegentijdrit

Hoewel deze scherprechter die z'n weerga niet kent in het parkoers zat, eindigde de rit toch in een massasprint. Van Mechelen werd daarin tweede, achter de Italiaan Daniel Skerl. De Nederlander Alexander Konijn werd derde in deze tweede etappe.

In de derde rit spaart de organisatie de renners andermaal niet, want vandaag finishen ze op de Planche des Belles-Filles. De etappekoers begon eergisteren met een experimentele ploegentijdrit: de ploegen werden in tweeën gedeeld en reden de ploegentijdrit in drietallen.

Het beste team van Jumbo-Visma Development eindigde als derde. De zege ging naar Lotto-Dsny Development, dat het Vlaamse tijdrijtalent Alec Segaert aan boord had. Naast Segaert staan er met David van der Poel, Laurens Sweeck, Enzo Leijnse en Lars Boven nog wel namen aan de start die al enige bekendheid hebben.

Pelotonpraat
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023