Van Vleuten over akkefietje met Vollering: 'Als zij niet wil rijden, dan doe ik dat ook niet'

Annemiek van Vleuten kreeg op de Tourmalet een ferme tik van Demi Volering. Onderweg verliep de samenwerking tussen beiden niet zo vlotjes.

Tour de France Femmes stage 7

Zonder ongelukken mag Demi Vollering zich zondag winnares van de Tour de France Femmes 2023 noemen. Het fenomeen van SD Worx won de koninginnenrit en degradeerde de tegenstand op de Tourmalet. Haar grote rivale Annemiek van Vlieten finishte op maar liefst 2'34".

"Ik ben natuurlijk teleurgesteld", zei de wereldkampioene voor de camera van Eurosport. "Ik had gehoopt op betere benen. Het was niet mijn beste dagje. Ik had echt vertrouwen in de ritzege, daarom was het plan ook om al op Col d'Aspin aan te vallen."

Van Vleuten brak de finale zo al heel vroeg open. "Ik wilde niet iedereen lossen, maar de koers zwaar maken", legt ze uit. "Achteraf bleek dat niet de slimste zet te zijn. Maar ik koers het liefst met mijn hart. Hard gaan op de Aspin was het beste voor mij, maar uiteindelijk had ik geen goede dag en daar betaalde ik de prijs voor."

Akkefietje

In de afdaling van Col d'Aspin kwam het tot een akkefietje met Vollering. Katarzyna Niewiadoma glipte weg, maar geen van beide wilde de kloof dichten. Vollering ging zelfs even in de remmen, waardoor de Poolse alleen maar verder weg reed.



Achteraf begrijpt Van Vleuten de keuze van Vollering om niet door te rijden. "Demi wilde niet rijden, dus ik vertelde haar: 'Als jij niet wil rijden, dan doe ik dat ook niet.' Maar zij had een goed punt, want er zaten nog twee ploeggenotes achter."

Ze sluit af met enkele lovende woorden voor haar grote rivale. "Demi is van een ander niveau, dat was duidelijk. Ook op een topdag had ik niet gewonnen, dus mijn felicitaties aan haar."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023