Colbrelli: 'Toen de dokter vertelde dat ik een probleem met mijn hart had, zei ik: 'Ik ben de finish gepasseerd, ik kan morgen koersen, toch?''

Sonny Colbrelli moest twee jaar terug stoppen met wielrennen vanwege hartproblemen. 

Colbrelli

Na de tweede etappe in de Ronde van Catalonië van dat jaar kreeg de Italiaan een hartstilstand. Hij overleefde, maar zijn loopbaan als wielrenner was vanaf dat moment wel verleden tijd. In gesprek met Procycling kijkt hij nog eens terug op het moment dat zijn leven veranderde.

Toen hij wakker werd in het ziekenhuis was de situatie Colbrelli nog niet helemaal duidelijk. "Toen de dokter me duidelijk had gemaakt dat ik een probleem met mijn hart had, zei ik: 'Oké, maar ik ben tweede geworden. Ik ben de streep gepasseerd, dat betekent dat ik morgen weer kan koersen, toch?' De dokter schudde zijn hoofd en zei dat het niet mogelijk was."

"In de daaropvolgende dagen legden de medici me de ernst van de situatie uit. Ik begreep dat het serieus was en dat het wielrennen vanaf dat moment niet meer hetzelfde ging zijn. Na 21 maart 2022 is alles anders geworden."

Hoofd

Colbrelli ging vervolgens door een moeilijke periode. "De moeilijkste periode was toen ik weer toestemming had gekregen om te ontspannen te gaan fietsen. Ik voelde me goed, alleen wist ik ook dat trainen en intensief fietsen zoals een prof niet meer ging. Het was niet meer zoals voorheen, maar in mijn hoofd was ik nog steeds renner. Dat maakte het zwaar."

Na verloop van tijd vond Colbrelli, die nu in opleiding is als ploegleider van Bahrain-Victorious, rust. "Ik leef nu veel meer met de dag, waardeer de kleine momenten meer. Zeker de momenten die ik met mijn kinderen doorbreng. Zoals de afgelopen dagen toen ik met mijn kids aan het skiën was in de bergen van Livigno."

"Doordat ik nu niet meer fiets, heb ik de kans om meer tijd met hen door te brengen. Als renners was het anders, had ik een ander ritme. Dis is het echte leven en daarin is het belangrijk om gelukkig te zijn."