Michael Matthews opent Ronde van Catalonië met zege na machtssprint: 'Om weer te winnen betekent heel veel voor me'

Michael Matthews boekt zijn eerste overwinning van het seizoen in de eerste etappe van de Ronde van Catalonië.

Matthews
  • Michael Matthews Michael Matthews

De eerste rit in Catalonië draaide uit op een zware, want het regende bijna de hele etappe door. Een van de renners die in de vroege kopgroep zat, was Nederlander Jetse Bol. Doordat het peloton vanwege de oplaaiende wind in stukken werd gescheurd, zat de gang in het peloton er echter flink in, waardoor de vlucht van Bol en zijn medevluchters al snel teniet werd gedaan.

In het vervolg van de etappe ontstond een nieuwe vluchtpoging met onder anderen Nederlander Alex Molenaar, de Belg Pieter Serry en de ijzersterke Bruno Armirail. Maar ook zij konden het niet echt spannend maken wat betreft de dagzege, want net voordat ze de finishplaats inreden, was daar het peloton, waar vooral Bahrain-Victorious, Team Jumbo-Visma en Quick Step-Alpha Vinyl veel werk verrichtten.

De finish lag op een best lastige helling. Harm Vanhoucke ging daar als eerste aan, maar werd direct gecounterd door Richard Carapaz. Achter de olympische kampioen zaten echter twee snelle mannen klaar: Sonny Colbrelli en Matthews. De Italiaan ging als eerste aan links van de weg, terwijl Matthews rechts reed. Het werd een sprint van stervende zwanen, die de Australiër het langst volhield. Voor het eerst sinds 2020 boekte hij weer een zege.

Matthews na afloop: "Om weer te winnen betekent heel veel voor me. Het was al een zware race en vervolgens heuvelop naar de finish. Dat ligt me onwijs goed. De ploeg deed goed werk. Ook bij het ontstaan van de waaiers. Zo konden we energie sparen. We hebben een geweldige ploeg hier. We hebben mij voor dit soort etappes, Kaden Groves voor de pure vlakke ritten en Simon Yates voor de bergetappes."

Nieuws
  • Cor Vos