WK wielrennen 2028 toegewezen aan Abu Dhabi

Over vijf jaar mogen de Verenigde Arabische Emiraten het wereldkampioenschap wielrennen ontvangen.

UAE Tour 2019 stage-2

In 2028 zal er in Abu Dhabi gestreden worden om de wereldtitel op de weg. Dat maakte de UCI bekend op een congres, voorafgaand aan het WK in Glasgow. Een jaar later zal daar ook het wereldkampioenschap baanwielrennen plaatsvinden.

Abu Dhabi organiseerde nooit eerder een WK. Tussen 2015 en 2018 hadden ze wel hun eigen rittenkoers, de Abu Dhabi Tour. Die werd in 2019 vervangen door de UAE Tour, die ook door Abu Dhabi trekt. De locaties tot en met 2027 zijn ook reeds bekend gemaakt.

2024: Zurich (Zwitserland)

2025: Kigali (Rwanda)

2026: Montréal (Canada)

2027: Haute-Savoie (Super WK, Frankrijk)

2028: Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten)

Kritiek

De locatie zal ongetwijfeld op heel wat kritiek stuiten. Sportevenementen in het Midden-Oosten zijn immers altijd een beetje omstreden, vanwege de vele mensenrechtenschendingen die daar plaatsvinden. Dat was bijvoorbeeld ook het geval tijdens het WK voetbal van vorig jaar.

In het verleden werd al eens een WK wielrennen in het Midden-Oosten georganiseerd. In het Qatarese Doha kroonde Peter Sagan zich in 2016 voor de tweede opeenvolgende keer tot wereldkampioen. Toen was ook de hitte en de afwezigheid van publiek voer voor discussie.

Achtergrond
  • Photo Dario Belingheri/RB/Cor Vos © 2019