WK | Eerste dag WK baanwielrennen: twee vierde plaatsen, drie keer goud parawielrenners Nederland

Het Super WK wielrennen begon gisteravond op de baan. Bij de reguliere nummers viste Nederland achter het net, maar in het oaracycling was er veel succes!

UCI 2023 World Championship track

Anderhalve week wielrennen in Glasgow om regenboogtruien werd gisteravond afgetrapt met een avondje baanwielrennen waarop meteen al medailles verdeeld werden tijdens het zogenaamde Super WK.

Twee vierde plekken

Bij de reguliere nummers gingen die medailles nét niet naar Nederlanders. Op de nummers waar landgenoten in de race waren was het twee keer een vierde plek. TeamNL werd in de teamsprint met Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Shanne Braspenninckx (Steffi van der Peet reed de halve finale) geklopt door China in de strijd om het brons. In een spannende finale klopte Duitsland Groot-Brittannië in een nieuw wereldrecord.

In de scratch bij de mannen ging het goud wel naar Groot-Brittannië. William Tidball won. Nederlander Roy Eefting strandde op een vierde plek. Hij ging van ver aan, haalde de Zwitser die vooruit reed in, maar werd in de laatste meters ingehaald door Tidball, de Japanner Kazushige Kuboki (zilver) en de Belg Tuur Dens (brons).

De scratch is een heel simpel nummer: de mannen rijden 15 kilometer op de baan en wie als eerste over de eindstreep komt, wint. Meestal eindigt het in een groepssprint.

Afgetekend goud Chloe Dygert

In de individuele achtervolging bij de vrouwen was er geen Nederlandse afvaardiging (eigenlijk een schande natuurlijk, voor Nederland wielerland), maar reed een andere bekende naam afgetekend naar het goud. De Amerikaanse Chloe Dygert, oud-wereldkampioen tijdrijden op de weg, dubbelde in de finale haar Franse tegenstandster.

Dygert doet komende donderdag ook weer een gooi naar de wereldtitel tijdrijden op de weg. Een geduchte concurrente voor Riejanne Markus, Demi Vollering en topfavoriete Marlen Reusser.

Tekst gaat door onder de advertentie

Paracycling

Het WK baanwielrennen is deze editie gemixt met het WK paracycling op de baan. De Nederlandse afvaardiging wist daar wel medailles te behalen. Drie keer goud zelfs! Op de scratch won Daniel Abraham Gebru goud na een spectaculaire race waarin hij en zijn concurrent het peloton inhaalde. Uiteindelijk bleef hij de Oekraïner Dementjev voor in de laatste ronde.

Ook Caroline Groot (500 meter tijdrit) en Tristan Bangma en Patrick Bos (samen op de tandem) wisten de wereldtitel te veroveren. Voor Anniek van der Aarssen was er zilver op de individuele achtervolging.

Nieuws
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023