Computer voorspelt: twee grote favorieten voor WK wielrennen (en Mathieu van der Poel zit er niet bij)

Bij WielerOrakel hebben ze een vernuftig algoritme dat de uitkomst van wielerwedstrijden voorspelt. Voor het WK van zondag springen er twee namen uit..

UCI Gravel World Championships 2022 men

Heel veel wielerkenners deden al hun zegje over de uitkomst van de wegwedstrijd voor de mannen da aankomende zondag op het programma staat bij het Super WK wielrennen in Glasgow. Maar laten we eerlijk zijn: in de huidige samenleving varen we blind op technologie.

We weten niet meer wat we zonder moeten en dus kunnen we het voorspellen van wielerkoersen ook beter aan computers overlaten. Althans, daar zullen Wout van Aert- en Tadej Pogacar-fans het zeker mee eens zijn.

Op de site van WielerOrakel laten ze namelijk hun algoritme weer de uitkomst van de koers voorspellen (hier kun je de gedatailleerde voorspelling helemaal zien) en volgens die technologie springen Wout van Aert en Tadej Pogacar er duidelijk uit.

De Belg en de Sloveen maken volgens de computer van WielerOrakel respectievelijk 24,8 procent en 22,9 procent kans om te winnen op het lastige parkoers in Glasgow. De kans dat Mathieu van der Poel zondagmiddag een regenboogtrui mag aantrekken is 9 procent. Dat is 0,9 procent minder kans dan dat Remco Evenepoel zijn titel verdedigt.

Verder verwacht de computer nog het een en ander van Mads Pedersen (7 procent), Christophe Laporte (6,1 procent) en Matteo Trentin (5,5 procent). Dylan van Baarle staat nog net in de top 30 van de voorspelling.

Pelotonpraat
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2022