Kunnen de Belgen dit WK überhaupt verliezen? 3 scenario's!

Hoe moeten de Belgen worden verslagen in Glasgow? Wij bedachten 3 scenario's om het voor elkaar te krijgen.

UCI World Championships Cycling 2023 road training

Zelden is er zo'n sterke ploeg naar het WK afgevaardigd als de Belgische formatie aanstaande zondag. Met Remco Evenepoel, Wout van Aert en Jasper Philipsen heeft bondscoach Sven Vanthourenhout 3 renners in de top-5 van de UCI-ranking tot zijn beschikking.

Een ongekende luxe, maar met drie kopmannen die voor drie verschillende commerciële ploegen rijden zal het ongetwijfeld ook tot hoofdbrekens geleid hebben bij de Vlaamse keuzeheer. Kunnen de Belgen dit WK überhaupt verliezen?

Met de sterkste renner van het peloton (Evenepoel), de meest all-round renner (Van Aert) en de snelste renner (Philipsen) is het een hele klus om scenario's te bedenken waarin de Belgen aanstaande zondag kunnen verliezen. We doen toch een poging.

Scenario 1: Van der Poel is simpelweg de sterkste op Montrose Street

Ondanks het parkoers dat op maat geschreven lijkt van Wout van Aert is Mathieu van der Poel hem simpelweg de baas op de laatste beklimming van Montrose Street. De Nederlandse kopman knalt net als op de Poggio in Milaan-Sanremo weg bij de favorieten en houdt de voorsprong vast tot op de streep anderhalve kilometer later.

Evenepoel komt iets tekort om de verschroeiende explosie van Van der Poel te volgen. Montrose street is net iets te kort om zijn capaciteiten ten volle te benutten. Philipsen zou eventueel meekunnen, maar hij ziet ploegmaatje Van der Poel graag winnen. 38 jaar na Joop Zoetemelk heeft Nederland weer een wereldkampioen!

Scenario 2: Van Aert en Philipsen vechten om een been, een derde loopt ermee heen

De weersvoorspellingen lijken relatief goed voor aanstaande zondag, waardoor de koers een stuk gemakkelijker wordt. Evenepoel probeert wel weg te rijden op twee rondes van de streep, maar Mads Pedersen en Mathieu van der Poel onderkennen het gevaar en zitten meteen op het wiel. De Belgen moeten gokken op de sprint.

Op zich geen probleem, want met Wout van Aert en Jasper Philipsen hebben ze twee van de allersnelste sprinters ter wereld. Maar Van Aert wil eindelijk die grote overwinning dit seizoen. Na een voorjaar waarin hij op het moment suprême lek reed op Carrefour de l'Arbre en een Tour waarin het telkens misliep, wil hij zich nu de kaas niet meer van het brood laten eten. Hij gaat er vol voor.

Ook Philipsen ziet een kans uit duizenden om wereldkampioen te worden en gaat voor eigen kans. Je kunt het hem moeilijk kwalijk nemen gezien zijn Tour. Vooraf gemaakte afspraken worden in het heetst van de strijd vergeten en zowel Van Aert als Philipsen rijden hun eigen sprint. Meestal niet de beste strategie. Mads Pedersen profiteert en wordt voor een tweede keer wereldkampioen. José De Cauwer wordt opgeroepen een tribunaal op te zetten en in het Vlaamse parlement worden kamervragen gesteld. Bondscoach Vanthourenhout wordt verbannen naar het eiland Elba.

Scenario 3: Een list!

De rest van het peloton kijkt naar de namen van de Belgische ploeg en ziet het hopeloze van de missie in. Overwogen wordt zelfs om de handdoek in de ring te gooien en onverrichterzake huiswaarts te keren. Maar dan bedenkt de Franse bondscoach Thomas Voeckler een list. Hij komt via via aan het telefoonnummer van de kok van de Belgische ploeg, belooft hem een astronomisch bedrag als hij de kip iets te rauw serveert de avond voorafgaand aan het WK.

Evenepoel en co hebben niets in de gaten en peuzelen het maaltje smakelijk op. Totdat het 's nachts begint te rommelen in de onderste regionen...

Bleekjes verschijnt het sterrenensemble aan de start in Edinburgh, maar nog voor het plaatselijk circuit in Glasgow wordt bereikt zitten Van Aert, Evenepoel en Philipsen in een Schotse berm met de koersbroek op de enkels. Christophe Laporte wordt wereldkampioen. Voeckler wandelt snel naar de dichtstbijzijnde vestiging van de Bank of Scotland voordat hij bij het feestje aansluit.

WK
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023