Mathieu van der Poel twijfelt over vorm: 'Niet het gevoel dat ik beter ben geworden sinds de Tour'

Mathieu van der Poel staat zondag als één van de topfavorieten aan de start van het WK, maar zelf tempert hij die verwachtingen.

Tour de France 2023 - stage 19

Nog twee nachtjes slapen en we weten wie de opvolger van Remco Evenepoel wordt. De omloop in Glasgow is met veel korte klimmetjes, bochten én regen alvast helemaal op maat van Mathieu van der Poel.

Van der Poel geldt dan ook als één van de grote favorieten, maar toch beschouwen weinigen hem als dé grote topfavoriet. In de Tour kreeg hij immers af te rekenen met een verkoudheid, waar hij maar moeilijk van herstelde.

Twee dagen voor het WK voelt Van der Poel zich nog steeds niet helemaal top. "Ik weet niet of ik echt beter ben geworden", vertelde hij in gesprek met dHet Nieuwsblad. "Ik heb niet het gevoel dat ik beter rijd dan voor de Tour. Het is moeilijk om in te schatten."

Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023

Van der Poel ging na de Tour trainen in Spanje, maar voelt zich nog een beetje vermoeide na drie slopende weken door Frankrijk. Het is bovendien de eerste keer dat hij een grote ronde reed, als voorbereiding op een eendagskoers. "Na de Giro heb ik gerust, nu moest ik bezig blijven. Hoe ik in de wedstrijd zal zijn, is voor mij ook een vraagteken. Maar ik heb op training gedaan wat ik moest doen."

Parkoers

Het parkoers is wel helemaal op zijn lijf geschreven. Toch is Van der Poel niet superenthousiast. "Er zijn hier nog meer bochten dan tijdens het EK van 2018", zegt hij. "Het is echt van bocht naar bocht. Ik vind het op het randje, zeker omdat we dat rondje zo vaak doen."

Vanwege de zware omloop, verwacht Van der Poel een afvallingsrace. "Het zal een eerlijke koers zijn op het einde door de opeenstapeling van inspanningen. Opschuiven is sowieso heel moeilijk op dat rondje, dat wordt een probleem als je pech hebt. Daardoor zal positioneren cruciaal zijn. Als je op een bepaalde plek als 100ste in draait, dan zit je een halve minuut achter."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023