Mathieu van der Poel soleert met gescheurde kledij naar wereldtitel na knotsgek WK!

Mathieu van der Poel heeft zich in Glasgow voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen op de weg gekroond.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

Zelfs een valpartij in de finale hield hem niet tegen. Mathieu van der Poel mag straks één jaar lang in de regenboogtrui rijden. Hij demarreerde in de finale uit een elitegezelschap met Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mads Pedersen.

Na 25 kilometer vertrok een vroege vlucht met Patrick Gamper (Oostenrijk), Rory Townsend (Ierland), Owain Doull (Verenigd Koninkrijk), Matthew Dinham (Australië), Harold Tejada (Colombia), Kevin Vermaerke (Verenigde Staten), Ryan Christensen (Nieuw-Zeeland), Krists Neilands (Letland) en Petr Kelemen (Tsjechië).

Op 190 kilometer van de finish moest het peloton plots voet aan grond zetten. Vier activisten hadden zich vastgeplakt op de weg. Pas na 50 minuten kon de koers opnieuw hervat worden.

Lokale rondjes

De vroege vluchters reden met een voorsprong van 5 minuten het locale circuit op. Vanaf ronde één brak de koers in het peloton al helemaal open. Zowat alle grote namen deelden voortdurend prikjes uit. Het resulteerde in een afvalrace. In de finale bleven nog maar vijf sterke beren over: Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tadej Pogacar, Mads Pedersen en Alberto Bettiol.

Op zo'n 20 kilometer van de finish demarreerde Van der Poel. Niemand kon volgen en niemand zag hem nog terug. In een bocht ging hij nog onderuit, maar Van der Poel had genoeg voorsprong om solo te finishen en zijn allereerste wereldtitel op de weg te pakken. Met kapotte broek, trui én schoenen bolde hij over de finishlijn. Wout van Aert veroverde nog maar eens zilver en het brons is voor Tadej Pogacar. Wat een podium!

Uitslag en beelden:

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023