Jasper Stuyven deelt zijn WK-wattages en ze zijn niet van deze planeet: 4 uur lang vliegen

Dat het een zwaar WK was konden we op tv maar al te goed zien, maar de wattages van top 10-man Jasper Stuyven laten het ook zien, wow!

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

Het was een knotsgek en oerend hard WK. Dat kon zelfs een blinde zien. Maar in deze tijden van wetenschap in de wielersport kunnen we het na afloop ook nog eens vaststellen. Met dank aan Jasper Stuyven, die als enige renner in de top 10 zijn powerfile met wattages deelde op Strava.

Met koude benen 6,8 w/kg

De Belg werd zesde in Glasgow en eindigde op 3 minuten en 48 seconden van een ontketende Mathieu van der Poel in het groepje met Stefan Küng, Toms Skujins, Tiesj Benoot en de verrassende overlevende uit de vluchtgroep Matthew Dinham.

Op Twitter plozen de mensen van Domestique de file van Stuyven uit en kwamen tot de conclusie dat het inderdaad een loeizwaar WK was.

Met koude benen na het protest dat de koers een goede drie kwartier stillegde knalden ze Crow Road op met 6,8 watt/kg voor een kleine acht minuten.

4 uur lang vliegen

Daarna kwamen ze dus op het lokale circuit, waar het nooit meer stilviel. Dat is te zien aan de hallucinante wattages die Stuyven overlegt. De laatste 4 uur reed hij namelijk gemiddeld 350 watt. Je leest het goed: 4 uur lang, 350 watt.

Het parkoers in Glasgow was er eentje dat zich kenmerkte door alleen maar aanzetten voor na de bochten en op de klimmetjes, dus het is niet zo dat je steeds precies dat vermogen trapt. Om dat te verwerken in de data bestaat er zoiets als Normalized Power (gewogen gemiddelde vermogen). Kort gezegd: steeds intervallen in wattages is zwaarder dan steeds hetzelfde vermogen rijden.

Nou, die Normalized Power was voor Jasper Stuyven dus 423 watt. Hetgeen voor zijn 75 kilo neerkomt op 5,64 watt per kilogram. En dit kunnen we niet genoeg benadrukken: dat voor vier uur lang!

Als je nagaat dat Stuyven op 3 minuten en 48 seconden van Mathieu van der Poel binnenkwam, dan kun je wel nagaan dat zijn powerfile nóg indrukwekkender is. Hopelijk krijgen we daar ook nog inzicht in van de wereldkampioen. Zou mooi zijn!

WK
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023