15 jaar na de eindzege van Menchov: 'Laurens hoorde Armstrong zeggen: 'Oh, he grabbed Di Luca by the balls, and smashed him on the table''

In 2009 was er de beklijvende strijd om de eindzege tussen Denis Menchov en Danilo di Luca, die uiteindelijk werd beslecht in het voordeel van de Rus.

Menchov

Voor onze Giro d'Italia-special maakten we een uitgebreide reconstructie van de Giro d'Italia 2009. De special is hierrrrr te bestellen! Naast de reconstructie, waarvan hieronder een deel te lezen is, kunt u in onze Giro-special ook genieten van interviews met onder anderen Olav Kooij, Ben O'Connor en Daniel Felipe Martínez.

Tom Stamsnijder was erbij namens Rabobank en reed zich drie weken lang leeg voor Menchov. Samen met onder anderen Laurens ten Dam, Jos van Emden en Maarten Tjallingii. Stamsnijder herinnert zich dat het geen ploeg was om een grote ronde te controleren, maar dat de Rabobank-jonkies zich uiteindelijk kranig weerden.

"In de tweede week stegen we boven onszelf uit. De langste etappe was 250 kilometer naar Pinerolo. Onze tactiek was om niemand van de ploeg van Di Luca (LPR Brakes-Farnese Vini, red.) in de kopgroep te hebben, zodat zij zouden controleren. Di Luca werd vaak zo onrustig dat hij zijn ploeg op kop liet rijden."

"We bluften, maar in de langste etappe zaten zijn teamgenoten wel in de kopgroep. In het peloton merkte je een sfeer van: gaat Rabobank dit aankunnen? We moesten slim koersen, maar het lukte ons om controle te houden. Ik heb veel geleerd van Bram de Groot over hoe je op kop van het peloton moet rijden. Contact met de ploeg van Di Luca was er amper. Ik voelde vooral vijandelijkheid vanuit hun ploeg. Als we ze terughaalden, begonnen ze naar ons te schreeuwen, of maakten ze gebaren.”

Lance Armstrong

Een Italiaan die strijd om de eindzege in de eigen ronde... Je zou zeggen dat het een groot deel van het peloton op de hand van Di Luca was. "Maar dat waren er niet veel, hoor. Dat zegt veel over de persoon die Di Luca was. We hadden veel medestanders. Niet dat ze iets voor ons deden, maar ze hadden een voorkeur voor Menchov. Onder andere Lance Armstrong had het niet op Di Luca."

'The Look' van Lance Armstrong naar Danilo Di Luca

"Op de voorlaatste dag was onderweg nog een bonisprint. Wij probeerden sprinters te regelen om daaraan mee te doen, zodat Di Luca geen seconden zou terugpakken. Alleen schijnt LPR beloofd te hebben om ze te betalen als ze niet mee zouden doen. Het mooie: Menchov won de sprint en pakte zodoende nog twee extra seconden, haha."

"Ik zat achter in het peloton. Laurens reed iets voor me in de buurt van Armstrong. We wilden weten wie de sprint had gewonnen en Laurens hoorde Armstrong toen ineens schreeuwen: ‘Oh, he grabbed Di Luca by the balls, and smashed him on the table.’ Hij vond het prachtig.”