Armstrong: 'Ongelooflijk dat grootmacht Nederland zó lang heeft moeten wachten op een nieuwe wereldkampioen'

30 jaar geleden werd hij zelf wereldkampioen in Oslo, nu keek Lance Armstrong met open mond naar de verrichtingen van Mathieu van der Poel.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

In zijn podcast TheMove spreekt hij zijn verbazing uit dat Nederland 38 jaar heeft moeten wachten op een nieuwe wereldkampioen en sreekt hij de loftrompet over Mathieu van der Poel.

"Ik vind het ongelooflijk dat een wielergrootmacht als Nederland zó lang heeft moeten wachten op een nieuwe wereldkampioen. In de Tour reed hij niet geweldig door zijn verkoudheid, maar vandaag was zijn dag. Het gegeven dat hij de eerste renner in de geschiedenis van de sport is die zowel wereldkampioen in het veld als op de weg is, is ongelooflijk."

Voormalig ploegleider Johan Bruyneel gaat in op de verschillen tussen Van der Poel en Van Aert: "Van der Poel is simpelweg een iets betere piloot op de fiets en pakt in de bochten telkens een klein voordeeltje. Ik vind dat de kwaliteiten van Van Aert niet worden omgezet in klinkende resultaten."

"Hij heeft dit jaar maar twee koersen gewonnen. Ik wil niet zeggen dat de ene beter is dan de ander. Ze zijn over het algemeen bijzonder gelijkwaardig. Toch staat Van der Poel vaker op het hoogste treetje dan Van Aert."

Hoewel de balans tussen Van Aert en Van der Poel inmiddels behoorlijk in het voordeel uitpakt van de Nederlander verdedigt George Hincapie de Belg.

"Vergeet niet dat ze een compleet andere opbouw hebben gehad naar dit WK. Van Aert was in de Tour in feite het werkpaard van Jumbo-Visma, terwijl Van der Poel eigenlijk aan het trainen was in de Tour. Daarom is het niet helemaal eerlijk om te zeggen dat Van der Poel een betere renner is dan Van Aert."

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023