David van der Poel beleeft wereldtitel van broer op smartphone in dopingcontrole: 'Zijn carrière is 99 procent geslaagd'

Terwijl zijn broer in Glasgow wereldkampioen werd, finishte David van der Poel tweede in de slotetappe in de Ronde van Namen.

Le Tour de Langkawi 2022 - stage 1

Terwijl er in Glasgow gestreden werd om de wereldtitel, werd ook elders nog gekoerst. De slotrit in de Ronde van Namen trok van Dinant naar de Citadel van Namen. David van der Poel werd op de top geklopt door Gerben Kuypers. Na de finish wilde hij uiteraard de finale van het WK meepikken. Alleen moest hij net op dat moment een dopingcontrole ondergaan...

"Ik ben die milieuactivisten erg dankbaar”, zegt David van der Poel in gesprek met Het Nieuwsblad. “Doordat zij de wedstrijd zoveel vertraging lieten oplopen, kon ik de finale nog meepikken. De laatste 25 km heb ik nog kunnen zien. Eerst op mijn telefoon bij de dopingcontrole en daarna op een klein scherm. Net op tijd dus voor de beslissende fase."

Berichtjes

David heeft regelmatig contact met zijn jongere broer Mathieu. Dat was ook in aanloop naar het WK het geval. "Enkele dagen geleden stuurde Mathieu nog een berichtje. Hij zei dat het aantal bochten echt wel extreem was. Verder hebben we niet zoveel over koers gebabbeld. Zelf vind ik die vele bochten een beetje koersvervalsing. Renners die een probleem hadden, konden nooit meer terug in koers komen. Ik merkte wel aan zijn doen en laten in de media dat zijn focus goed zat."

Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023

Ook na de koers spraken ze kort met elkaar. "Hij was uiteraard heel blij. Alleen ging het vooral over zijn val. Hij had zich toch wel flink bezeerd. Zijn carrière is nu voor 99 procent geslaagd. Hij kan voortaan zonder druk de doelen najagen waar hij nu nog zin in heeft."

Tour

Veel analisten zagen dat Van der Poel al tijdens de Tour met het WK bezig was, door in de bergen van bus naar bus te rijden. David bevestigt. "Tijdens de Tour vertelde hij de hele tijd dat hij hele hoge wattages moest halen om mee te kunnen zijn. Ik had het gevoel dat hij op dat moment vooral met dat WK bezig was."

Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

Een feestje zat er niet in. David was de enige in de familie Van der Poel die thuis bleef. "Ik heb een frietje gegeten en het daarbij gelaten. Als Mathieu terug is, zal er wel een etentje volgen zeker, maar daarbij houden we het meestal. We zijn niet zo van de feestjes.”

David mag straks met een wereldkampioen aan zijn zijde trainen. “Dat zal wel speciaal zijn. Die trui is hij al gewoon van de cross, maar dit is toch nog wat anders."

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022