Museeuw: 'Mathieu van der Poel is meer een killer dan Wout van Aert'

Johan Museeuw stond in Glasgow op de eerste rij om het WK van dichtbij te volgen en zag twee fenomenen goud en zilver halen. Wij belden met de wereldkampioen van 1996 voor zijn kijk op de gebeurtenissen in Glasgow.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

Museeuw verveelde zich geen monument tijdens het WK. De Denen maakten er samen met de Belgen een keiharde koers van. Misschien wel iets te hard naar de mening van Museeuw.

"Als je bij alle fenomenen uit die kopgroep wegrijdt, een keertje valt, en alsnog met anderhalve minuut voorsprong wint is er maar één conclusie: dit was een groots nummer van Mathieu van der Poel. Toch snap ik niet dat de Belgen zonder omkijken met Van der Poel naar de finale zijn gereden. Ze moesten de wedstrijd hardmaken en dat hebben ze ook gedaan. Maar je moet ook altijd rekening houden met de concurrentie."

"De Nederlanders zaten in een zetel en konden zich de hele dag laten meedrijven. Achteraf kun je zeggen dat België teveel hooi op de vork nam. Natuurlijk besef ik dat het achteraf makkelijk praten is. Toch vond ik dat de Belgen te agressief koersten vroeg in de wedstrijd. Ze hebben de wedstrijd verschrikkelijk zwaar gemaakt."

"Dat er amper 50 renners gefinisht zijn zegt wat dat betreft genoeg. Dat Evenepoel niet goed genoeg was om mee te doen in de finale was een flinke streep door de rekening."

Tekst gaat door onder de advertentie

'Van Aert moet weg bij Jumbo-Visma'

Museeuw liet zich ook nog uit over Wout van Aert en dan met name het verschil met zijn eeuwige concurrent Mathieu van der Poel.

"Van der Poel is een winnaar pur sang. Hij heeft zijn palmares dit jaar serieus uitgebreid en het contrast met Van Aert begint stilaan door te wegen. Je mag nu wel zeggen dat Van der Poel meer een killer is dan Van Aert."

Een andere ploeg zou helpen, denkt Museeuw. "Ik heb al vaker gezegd en ik herhaal: als je zo goed bent als Van Aert dan moet je niet op kop rijden in de Tour de France voor een gele trui-drager. Mathieu heeft de Tour relatief gezien zonder veel stress kunnen uitrijden. Een niet te onderschatten voordeel ten opzichte van Van Aert."

"Ik vind dan ook dat Van Aert weg moet gaan bij Jumbo-Visma. Wat hij voor berenwerk doet in de Tour voor Vingegaard is fenomenaal en supermooi om te zien. Maar wat ik zag in San Sebastian in de tweede etappe van de Tour is toch blijven hangen bij mij."

Museeuw concludeert: "Aan het einde van je carrière zijn twee dingen belangrijk: je palmares en een goedgevulde portefeuille. Dat laatste is geen probleem bij Van Aert. Dat is geen kritiek maar een nuchtere analyse. Als hij bij Jumbo-Visma blijft zal hij altijd moeten blijven knechten in de Tour voor Roglic en/of Vingegaard."

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023