Schots koppel kreeg hele Nederlandse team op toiletbezoek tijdens WK: 'Vriendelijke jongens, die Nederlanders!'

Een Schots koppel kreeg niemand minder dan kersvers wereldkampioen Mathieu van der Poel over de vloer voor een dringende sanitaire stop.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

Mathieu van der Poel heeft zondag geschiedenis geschreven door zijn allereerste wereldtitel op de weg te veroveren. Daar mag hij niet enkel zijn team, vriendin en sponsors voor bedanken. Ook David en Shona Findlay deden hun duit in het zakje.

Het Schotse koppel kreeg namelijk geheel onverwacht Mathieu van der Poel over de vloer. Tijdens een protestactie van enkele activisten, lieten ze de wereldkampioen gebruik maken van hun toilet. In gesprek met Het Nieuwsblad doet het koppel hun verhaal.

"Ik stond met mijn vrouw voor ons huis te kijken naar de koers toen het hele peloton plots voor onze neus halt hield door de protestactie”, zegt de 58-jarige David. “Even later kwam de Nederlandse bondscoach naar ons toegestapt, met de vraag of enkele van zijn renners van ons toilet gebruik kon maken. Plots stond het hele Nederlandse team in onze gang te wachten om naar het toilet te kunnen gaan."

Vriendelijke jongens

Tegenover de pers bedankte Van der Poel expliciet de twee Schotten. "Dat is heel attent van hem, maar is helemaal niet nodig. Hij bedankte ons al ter plekke na zijn boodschap. Het waren allemaal heel vriendelijke jongens, die Nederlanders."

David had trouwens al snel door dat Van der Poel niet zomaar een plasje kwam doen. "Het was duidelijk dat hij aanbelde voor een grote stop", lacht hij.

Pelotonpraat
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023