De 5 strafste stoten van Mathieu van der Poel! (op de weg)

Het is lastig kiezen, maar we waagden ons er toch aan.

BinckBank Tour 2020- stage 5

Met de wereldtitel in Glasgow voegde Mathieu van der Poel nog maar eens een dikke vette vis toe aan zijn toch al rijkgevulde palmares. Wat zijn de strafste stoten die we van hem zagen op de weg? Wij selecteerden een top-5.

1) WK Glasgow 2023

Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023

Mathieu van der Poel noemde het WK in Glasgow zijn mooiste overwinning ooit. Wie zijn wij dan om dat in twijfel te trekken? Op een superzwaar kampioenschap reed hij wereldtoppers als Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mads Pedersen klink uit het wiel, bouwde binnen no-time een flinke voorsprong uit, viel nog voor een flinke portie heroïek en rondde vervolgens met een voorsprong van een dikke anderhalve minuut op Van Aert af. Het WK staat met stip op 1.

2) Amstel Gold Race 2019

Photo Davy Rietbergen/or Vos © 2019

Het filmpje van de Amstel Gold Race van 2019 is ongetwijfeld een van de meest veelbekeken wielerfilmpjes op YouTube ooit. Hoe VDP daar een ogenschijnlijk kansloze situatie rechtzette bezorgt de fans nog altijd kippenvel. Zonder enige steun vanuit de achtergrond reed hij een gat dicht op een kopgroepje met Alaphilippe, Kwiatkowski en Fuglsang om vervolgens zijn eigen sprint te lanceren en voor een uitzinnig thuispubliek naar de winst te stampen. Legendarisch.

3) Milaan-Sanremo 2023

Photo: POOL/Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023

Van der Poel heeft inmiddels 4 monumenten op zijn palmares, toch is Milaan-Sanremo de enige die we hebben geselecteerd in deze lijst. Het is wederom de manier waarop hij de wereldtop op een klim als de Poggio uit het wiel ramt die tot de verbeelding spreekt. Pogacar, Van Aert en Ganna spelen geen moment poker daarna, maar toch loopt de solerende Van der Poel alleen maar uit. Simpelweg de beste.

4) BinckBank Tour 2020

photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2020

Wellicht een vreemde eend in de bijt, maar we waren enorm onder de indruk van VDP's exploot in de Binckbank Tour van 2020. Hij ging daar in de slotetappe naar Geraardsbergen op 70 kilometer van de streep solo in de aanval, om vervolgens het achtervolgende groepje met kleppers als Küng, Kragh Andersen, Colbrelli en Naesen nipt af te houden. Een thriller. Van der Poel won ook het eindklassement in de BinckBank Tour. Een dag later reed hij Luik-Bastenaken-Luik en werd daar nog 6de. Een ongekende fysieke prestatie.

5) Tour de France (Mûr-de-Bretagne) 2021

photo LB/RB//Cor Vos © 2021

Een moeilijke keuze, maar VDP's ritzege in de Tour de France van 2021 verdient een plaatsje in de top-5. Hoe hij op de Mûr-de-Bretagne tekeer ging spreekt nog altijd tot de verbeelding. In de finale werd deze steile heuvel twee keer beklommen en Van der Poel ging al bij de eerste passage in de aanval voor de broodnodige boni-seconden. Op de slotbeklimming reed hij wederom iedereen uit het wiel. Nu voor de winst en de gele trui. Een ongekend eerbetoon aan zijn grootvader Raymond Poulidor, die deze dubbelslag niet meer mee mocht maken.

NOOT: We zijn ons ervan bewust dat we de twee Rondes van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Strade Bianche en de waanzinnige solo in Tirreno-Adriatico 2021 links laten liggen. Het wordt zolangzamerhand moeilijk kiezen...

Achtergrond
  • photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2020