Chloé Dygert voor tweede keer in haar loopbaan wereldkampioene tijdrijden

Chloé Dygert heeft voor de tweede keer in haar loopbaan de wereldtitel tegen de klok op haar naam geschreven.

UCI World Championships Cycling 2023 ITT women

De eerste renster die van start ging die ook daadwerkelijk een medaille kon pakken, was Chloé Dygert. De wereldkampioene tijdrijden van 2019. De Amerikaanse had de Tour de France Femmes met opzet overgeslagen zodat ze in topvorm aan de start zou staan op het WK. Dat ging nog bijna mis, want in aanloop naar het spektakel in Glasgow lag ze twee dagen ziek op bed. Al pakte ze eerder wel de wereldtitel op de individuele achtervolging op de baan.

Meteen werd duidelijk dat Dygert uitstekend onderweg was. Ze zette op het eerste tussenpunt meteen de toon en hield haar inspanning uitstekend vol. Ze deed uiteindelijk 46 minuten en 59 seconden over de 36,2 kilometer in Schotland. Dat was goed voor een gemiddelde snelheid van 46,2 kilometer per uur. In de beginfase was er geen renster die ook maar enigszins in de buurt kon blijven.

Reusser stapt af

Het wachten was op favorieten als Anna Henderson, Demi Vollering, Marlen Reusser, Grace Brown en Nederlands kampioene Riejanne Markus. De Nederlandse dames vielen in elk geval tegen, terwijl ook topfavoriete Reusser al 33 seconden moest toegeven op het eerste tussenpunt. De renster die het dichtst in de buurt bleef: Grace Brown op zeventien seconden.

Dat Reusser geen goede tijd reed, had een duidelijke reden. De Zwitserse kwam in de Mixed Relay ten val en had daar nog duidelijk last van. Het bleek dusdanig erg dat ze afstapte, vervolgens huilend in de berm ging zitten en een punt achter haar WK tijdrijden zette. Ondertussen liep de achterstand van Brown verder op, maar op het derde tussenpunt bleek de Australische nog iets in haar mars te hebben en had Dygert nog 'maar' 24 seconden voorsprong.

Die tendens zette zich alleen maar door op het slotklimmetje, maar aan de streep kwam Brown uiteindelijk toch zes seconden te kort op Dygert. Brown moest genoegen nemen met een tweede plaats, terwijl de Oostenrijkse Christina Schweinberger verrassend brons pakte. Vollering en Markus werden respectievelijk zesde en negende.

Nieuws
  • Photo: Kei Tsuji/SCA/Cor Vos © 2023