Reusser over opmerkelijke opgave in tijdrit: 'Ik had er gewoon geen zin meer in, ik ben geen machine'

Marlen Reusser baarde opzien met haar opgave tijdens het WK tijdrijden. Halfweg koers stapte de Zwitserse plotseling van haar fiets. Een lichamelijk probleem? Nee.

UCI World Championships Cycling 2023 ITT women

"Het was geen mechanisch probleem, het lag gewoon aan mij", zei Reusser na afloop tegen DirectVelo. "Het is een bijzondere situatie. Ik fiets al heel lang. Dit is mijn zevende WK. Sinds ik fiets, heb ik altijd met passie gekoerst. Mijn leven draait om fietsen. Ik hou van deze levensstijl en er zitten veel positieve kanten aan, maar het kost me ook veel energie."

Reusser zegt dat ze vorig jaar ook door een lastige periode ging. "Ik was ziek en voelde me lange tijd niet lekker. Ik heb twee weken pauze genomen tijdens de winterstop, maar toen begon het heel snel weer. 2023 is een geweldig jaar voor mij geweest. Maar vanaf de Tour de Suisse was het gewoon niet meer hetzelfde."

De Zwitserse miste een moment waarop ze even bij kon komen. "Hoewel ik de wedstrijd won, moest ik me meteen weer focussen op de Tour de France. Ik had geen tijd om op adem te komen. Na de Tour volgde het WK in sneltreinvaart. Ik heb geen tijd gehad om van de successen te genieten. En dat moment van ontspanning heb ik nodig."

"Maar in plaats daarvan heb ik het gevoel dat ik in een oneindige neerwaartse spiraal zit. Dit gevoel had ik vier weken geleden voor het eerst. Maar met de steun van Swiss Cycling, de sponsors enzovoort, moest ik gewoon doorgaan. Daarom ben ik naar het WK gegaan, ook al wist ik dat het niet zou lukken. Ik probeerde mijn hoofd weer recht te krijgen, maar het ging vandaag niet goed, net zoals het sinds de start van dit WK niet goed gaat."

Het was al snel duidelijk dat Reusser geen goede benen had. "Tijdens de tijdrit voelde ik meteen dat het niet ging lukken. Ik kon niet versnellen. Dus besloot ik te stoppen. Ik was niet klaar om die tijdrit te rijden. Ik had er simpelweg geen zin in. Op het moment dat ik mijn voet op de grond zette, zei ik tegen mezelf dat het waarschijnlijk geen goed idee was om te stoppen."

"Maar ik kon niet anders. Ik weet dat het niet cool is tegenover mijn trainer, voor iedereen, al degenen die zoveel energie in mij hebben gestoken. Maar ik accepteer deze beslissing. Ik heb een pauze nodig. Ik ben geen machine."

WK
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023