Gebroeders Roodhooft weer aan het feest: Laurance kroont zich tot wereldkampioen bij de beloften

Axel Laurance is de wereldkampioen bij de beloften gewonnen. Hij bezorgt Alpecin-Deceuninck wéér succes in Glasgow.

Media day at the Alpecin Deceuninck 2023

De finale van de beloftekoers begon al vroeg, want een aantal favorieten koos ervoor om de vroege vlucht te vormen. Een aantal namen vooraan: Axel Laurance, wereldkampioen tijdrijden Lorenzo Milesi, Jack Rootkin-Gray en Moritz Kretschny. Zij en hun medevluchters kregen nooit meer dan anderhalve minuut voorsprong. Voor het peloton was het ook zaak om ze niet te ver te laten rijden op het criteriumparkoers in Schotland.

Ondertussen was het niet de dag van de Nederlanders. Kopman Casper van Uden kwam eerst ten val en reed vervolgens zijn derailleur in de prak. De renner van Team dsm-firmenich kwam dan ook niet meer terug in de koers. Verder moesten ook Pepijn Reinderink, Roel van Sintmaartensdijk en Jesse Kramer om verschillende redenen de rol voortijdig lossen. De enige renner die de finale reed was Jumbo-Visma-renner Loe van Belle.

Vroege vlucht blijft vooruit

De vroege vlucht bleef al met al vooruit, want op zo'n 25 kilometer van de meet begroef het peloton de strijdbijl. In dat peloton zaten onder anderen Van Belle en topfavoriet Thibau Nys. Toch waren er meerdere renners die de oversteek intussen probeerden te maken naar de koplopers, waar Laurance - volgend jaar ploegmaat van Mathieu van der Poel - op een klimmetje was weggereden. Zo trokken Antonio Morgado, Alec Segaert en Martin Svrcek ten aanval.

Een groep van vijf renners kwam al met al samen achter solist Laurance: Morgado, Svrcek, Milesi, Rootkin-Gray en Kretschny. De Fransman vooraan ging de slotronde in met een voorsprong van ruim twintig seconden, maar Laurance was niet in staat om zijn voorsprong ook daadwerkelijk uit te breiden. Zodoende bleef het in de slotronde nog steeds razendspannend. Vanwege de gebrekkige samenwerking wist Laurance uiteindelijk slecht een paar seconden voor te blijven.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023