Van Vleuten: 'Ik kan met opgeheven hoofd afscheid nemen van het WK'

Annemiek van Vleuten stond na afloop van het WK met een grote glimlach voor de camera van de NOS.

UCI World Championships Cycling 2023 women

De tweevoudig wereldkampioene werd door pech achteruit geslagen maar kan terugkijken op een sterke koers en was dan ook een tevreden mens na afloop. "Ik heb er echt van genoten. Jammer dat ik door die lekke band de finale niet kon rijden, eerder in koers moest ik ook al twee keer van fiets wisselen."

"Eigenlijk is het nog een wonder dat ik nog terug kon komen. Ik ben inmiddels goed in accepteren wat ik niet kan veranderen. Dat geldt ook voor zo'n lekke band. Het was wel jammer, want het was een goede situatie met twee rensters in de kopgroep. Het heeft niet aan mij gelegen denk ik en ik kan met een opgeheven hoofd het WK verlaten."

Ze kwam dan ook lachend en zwaaiend over de streep in Glasgow. Die beelden zie je hier.

Van Vleuten werd vooraf niet meteen als favoriet aangeduid, maar toch zat ze in de laatste rondes in de groep der favorieten.

"Het was niet echt een parkoers voor mij, maar gelukkig was het een zware koers waardoor de explosiviteit wat afbot. Zoals oud-bondscoach Johan Lammerts ooit zei 'Van Vleuten gaat nooit naar de kleuten'. Dat bleek vandaag ook wel weer."

Van Vleuten was niet verrast dat Lotte Kopecky dit WK op haar naam schreef. "Zij was voor mij de absolute topfavoriet en ze was vandaag ook de sterkste. Een verdiende wereldkampioene."