Ilan Van Wilder knalt naar allereerste profzege in heuvelachtige etappe Deutschland Tour

Ilan Van Wilder heeft zijn eerste profzege beet. Na een heuvelachtige finale klopte hij Felix Großschartner en Pavel Sivakov in een sprintje met drie.

Deutschland Tour 2023 Prologue

Na de proloog van gisteren, kreeg het peloton vandaag in de Ronde van Duitsland een heuvelachtige etappe van 179 kilometer voorgeschoteld. In de finale moesten de renners twee keer over de Ellerberg (1.8 km, 6.2%). Er werd een sprint met een grote groep verwacht, maar dat draaide anders uit.

De in bloedvorm verkerende Mads Pedersen was vandaag dé te kloppen man, maar de Deen ging opvallend genoeg al op 50 van de finish overboord. In de lastige finale probeerden heel wat renners weg te glippen, zonder succes. Ilan Van Wilder haalde op de tweede passage van de Ellerberg uit met een verschroeiende demarrage. Enkel Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) en Felix Felix Großschartner (UAE Team Emirates) konden de jonge klimmer van The Wolfpack volgen.

De drie slaagden er ook in de afdaling in om het peloton voor te blijven, waarna ze met z'n drieën gingen sprinten. Van Wilder trok in Merzig aan het langste eind. Großschartner werd tweede, voor Sivakov. Van Wilder is ook de nieuwe leider in het algemene klassement.

Van Wilder is in principe de luxeknecht van Remco Evenepoel in de grote rondes, maar zag het niet zitten om op zijn 23e al twee grote rondes op één seizoen te rijden (hij eindigde 12e in de Giro). In de Ronde van Duitsland kreeg hij de kans om eens voor eigen rekening te rijden.

De etappe van morgen verloopt eveneens heuvelachtig, alleen zijn de klimmetjes nog iets steiler. De finish ligt in het skioord Winterberg, op een klim van 2.7 km aan 6.1% gemiddeld.

Nieuws
  • Photo: RenŽ Oehlgen/HR/Cor Vos © 2023