Annemiek van Vleuten geeft allerlaatste interview: 'Dat zoveel mensen me gaan missen, maakt me emotioneel'

Annemiek van Vleuten rijdt straks haar allerlaatste wedstrijd als profrenster. In een uitgebreid interview blikt ze terug op haar carrière.

UCI World Championships Cycling 2023 women

Het vrouwenpeloton zwaait binnenkort haar allergrootste icoon uit. Annemiek van Vleuten hangt na de Simac Ladies Tour (5 - 10 september) op haar 40e haar fiets aan de wilgen. Ze won zowat alles wat er te winnen valt. In een interview van acht minuten blikt ze terug op haar carrière en hoogtepunten en geeft ze nog wat advies mee.

"Je moet afscheid nemen van een belangrijk hoofdstuk in je leven, dat niet meer zal terugkomen", begint Van Vleuten. "Op het WK in Glasgow zeiden veel mensen 'danku'. Ik was gewoon mijn doelen aan het najagen. Dat zoveel mensen genoten van mijn manier van koersen en dat ze me zullen missen, dat is echt speciaal om te horen. Het maakt me emotioneel."

"Ik begon mijn carrière in 2007. Mijn eerste koers was de Holland Ladies Tour (nu Simac Ladies Tour). Ik wil daar graag mijn carrière beëindigen. Het is ook dicht bij huis."

Stress

"Als jonge atlete had ik vaak stress als ik trainde. Ik wilde dat alles perfect verliep. Ik was zo gefocused op mijn powermeter. Ik had beter wat meer genoten van de omgeving. Mijn vader motiveerde me altijd om het beste uit mezelf te halen. Ook op school wilde ik altijd de beste cijfers halen."

"Eén van mijn sterkste eigenschappen is dat ik me niet druk maak in zaken waar ik geen controle over heb. Het is veel beter om je te focussen op dingen die je wel zelf in de hand hebt. Het maakt je een gelukkiger persoon. Accepteer, pas je aan en ga verder!"

Mooiste zege

Haar mooiste overwinning? "Het is moeilijk om te kiezen tussen mijn wereldtitel in Wollongong en die in Yorkshire, omdat het twee totaal verschillende zeges zijn. Yorkshire was echt episch. Ik demarreerde op 105 kilometer van de finish. Mijn wereldtitel in Wollongong zegt dan weer veel over mijn karakter. Ik accepteerde mijn gebroken elleboog en maakte er het beste van. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik die slotkilometer herbekijk."

Photo: Simon Wilkinson/SWPix/Cor Vos © 2022

Haar Tourzege plaatst ze boven haar gouden medaille op de Olympische tijdrit in Tokyo. "De impact van die Tour was heel groot. Ik had niet verwacht dat zoveel mensen de wedstrijd volgden en er zo van genoten."

"In 2024 wil ik graag een sabbatjaar nemen, wat kleinere projectjes doen, mezelf wat oriënteren. Ik heb me ingeschreven voor een cursus van het Internationaal Olympisch Comité."

Wat ze zeker niet zal missen? "De trainingen in de regen en de kou in Nederland! Ik was getrouwd met de fiets en heb nu wat meer vrijheid. Ik hoef me nu geen zorgen meer te maken dat ik mijn conditie zal verliezen. Ik zal ook een wat meer socialer leven kunnen leiden." Het volledige interview kan u hieronder bekijken:

Pelotonpraat
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023