Column | 5 Scenario's die bewijzen dat het nog veel gekker kan en gaat worden deze Vuelta

Na alles wat we al aan gekkigheid gezien hebben in deze Vuelta verwacht onze redacteur dat die trend zich voortzet en het steeds gekker wordt. Uiteindelijk zal Qorki Kep III van Saturnus de Vuelta winnen...

Vuelta Espana 2023 stage- 01

In deze Vuelta kun je het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Een ploegentijdrit in het donker, een finish tussen twee pylonnen en een man met een vlag, verijdeld olijfolieterrorisme, een etappewinnaar die tegen een woordvoerder van de politie opknalt na de streep... Wie daarmee naar een bookmaker was gegaan voor de Vuelta had nu een groter budget tot z'n beschikking gehad dan alle WorldTour-ploegen bij elkaar.

Daarom bén ik op de rustdag maar eens naar een bookmaker gestapt en heb geld ingezet op onderstaande vijf scenario's. Als ze allemaal uitkomen, kan ik een meerderheidsbelang in de ASO nemen en start de Tour volgend jaar in Jipsingboermussel in plaats van Florence - en na wat er allemaal al gebeurde, moet het wel heel raar lopen wil het allemaal níét zo lopen als ik hieronder beschrijf. Daar gaan we...

1) Stier in peloton

In Strade Bianche voor vrouwen zagen we al een paard voor Demi Vollering uitlopen, dus het idee dat er in Spanje, het land van stierenvechten, een stier in het peloton belandt is niet zo gek. Aanstaande zondag is de aangewezen dag ervoor, want dan start de etappe in Pamplona, het stierenmekka van Spanje.

Een kilometertje of tien na de start meldt de stier zich briesend bij de renners en zorgt er eigenhandig voor dat de renners met een gemiddelde van 80 per uur na twee uur koers alweer finishen in Lekunberri. Bij Jumbo-Visma zien ze er nieuwe marginal gains in en zullen ze bij tijdritten de auto achter de renners standaard gaan vervangen door een stier.

2) Jetse Bol wint 'Etapa Holandesa'

In de rit van aanstaande donderdag, van Olvega naar Zaragoza, trekken alle nog in de Vuelta aanwezige Nederlanders ten aanval door het gezamenlijk op de kant te gooien.

Robert Gesink, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle, Jetse Bol, Marijn van den Berg, Julius van den Berg, Bauke Mollema, Wout Poels en Boy van Poppel rijden 9 minuten weg bij het peloton, mede omdat de renners daar worden opgehouden door een vrachtwagen die op het parkoers is beland en z'n lading sinaasappels verliest.

De negen Nederlanders willen er niet voor sprinten en komen gearmd over de finish. Jetse Bol passeert de streep als eerste en is dus de ritwinnaar.

3) Tijdsopname 7 kilometer ná de finish

De rit naar de Angliru van woensdag over een week lijkt in de klim niet het gewenste spektakel te leveren en daarom beslist de organisatie met nog 3 kilometer te gaan dat de finish niet op de top ligt, maar na 7 kilometer afdalen over dezelfde steile weg die de renners net beklommen hebben.

Na de streep een u-bochtje en al slalommend tussen de renners die nog aan het klimmen zijn weer dalen dus. Sepp Kuss doet dat vanwege zijn skiverleden het best en wint de rit en pakt het rood weer terug - hij verloor dat een dag ervoor omdat hij op de fiets werd aangevallen door een buizerd.

Primoz Roglic heeft trouwens een verleden als skischansspringer, maar daar bleek hij toch niet zoveel aan te hebben in de afdaling.

4) Inwoners Villabajo laten halve peloton vallen met 300 liter Dreft op het asfalt

We zagen deze Vuelta dus al Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders die olie op de weg wilden gooien, maar ook de inwoners van Villabajo laten zich niet onbetuigd.

De dag na de etappe over de Angliru rijdt het peloton vlak langs het Spaanse dorpje. De paar honderd inwoners zijn het zo zat al jaren als waardeloze afwassers te worden neergezet door Dreft dat ze het heft in eigen hand nemen en naar de supermercado zijn gegaan om daar alle aanwezige Dreft te kopen en voor een zeepbaan op de weg langs het dorp te zorgen.

Andermaal is het Jetse Bol die de rit pakt. Hij heeft ooit meegedaan aan Ter Land, Ter Zee En In De Lucht en die ervaring komt nu goed van pas. Hij is net iets eerder bij de bel dan Antonio Tiberi, die onderweg nog wel de parkiet van de burgemeester van Villabajo doodschiet met zijn luchtbuks.

5) Saturniaan Qorki Kep III landt op aarde en wint de Vuelta

Op de laatste dag van de Vuelta landt er een UFO in het centrum van Barcelona. Een groepje van acht magere wezens met grote hoofden en elk dertien benen stapt uit: buitenaardse wezens die op Saturnus wonen. Terwijl het peloton zich opmaakt voor de rit naar Madrid, leggen de acht de openingsploegentijdrit in een recordtijd van 12 seconden af - eveneens in het pikkedonker.

Met hun dertien benen en luttele kilo's trappen Saturnianen een imposant aantal watts per kilogram weg op hun supersonische fietsen en rijden ze meteen ook de rest van het Vuelta-parkoers. Kopman Qorki Kep III spant de kroon met de 73,9 w/kg die hij aan de dag legt op de steile Xorret de Cati.

Uiteindelijk haalt Qorki Kep het peloton bij in het eerste rondje dat ze in Madrid rijden en rijdt hij fluitend bij ze weg. Hij wint de rit met een uur voorsprong en is ook de verrassende eindwinnaar van de Vuelta. ''Buitenaards!" en "Niet van deze planeet", koppen de kranten. Karl Vannieuwkerke is onder de indruk van Qorki Kep III, maar moet nog zien wat er was gebeurd als Remco Evenepoel op de Xorret de Cati in het wiel van Kep III had gezeten.

Columns
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023