Sepp Kuss voelt zich juist goed bij schaduwrol: 'Ik hoef geen volledig team in steun te hebben'

Sepp Kuss staat voor de misschien wel belangrijkste week van zijn loopbaan. Hij ligt op pole position om de Vuelta te winnen.

Vuelta Espana 2023 - Stage-15

Wat het nog specialer maakt is dat zijn teamgenoten Primoz Roglic en Jonas Vingegaard - de kopmannen die hij normaal helpt - zijn grootste concurrenten zijn. In gesprek met Sporza blikt hij vooruit op wat nog komen gaat, waaronder de loodzware Angliru. "Ik houd van de cols die nu volgen in Asturië en Cantabrië. Dat zijn mijn type beklimmingen, de steile kost. Ik voel me goed en ik kijk ernaar uit."

De onderlinge hiërarchie is niet rechtstreeks uitgesproken, vertelt Kuss. "We willen deze situatie behouden, maar er zijn geen geschenken in deze sport. We mogen het grotere plaatje niet uit het oog verliezen: we willen deze Vuelta winnen met een van ons. We moeten eerlijk zijn tegen elkaar. Wie voelt zich het best en wie kan het afmaken?"

Contract

Het moge duidelijk zijn dat Kuss zich als een vis in het water voelt met de huidige situatie. "Als ik de enige leider ben, dan geeft mij dat... Stress zal ik het niet noemen, maar ik hoef geen volledig team in steun te hebben. Of dat ik dan het werk van het team moet terugbetalen. Ik sta liever in de schaduw. In dit team kan ik mijn ding doen vanuit de luwte."

Vingegaard en Roglic zijn oprecht blij voor hem, aldus Kuss. "Maar ook zij willen winnen. In deze sport deel je geen geschenken uit. Of ik een bonus onderhandeld heb in mijn contract? Dat herinner ik me niet meer. Ik heb er al een tijd niet meer naar gekeken", sluit Kuss lachend af.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023