Zeeman reageert op beschuldigingen mechanische doping van Pineau: 'Heeft hij het recht om over anderen praten?'

De ongefundeerde beschuldigingen van Jérôme Pineau aan het adres van Jumbo-Visma houden de gemoederen flink bezig.

Tour de France 2023 - stage 11

De Fransman - tot vorig jaar manager van B&B Hotels-KTM - beschuldigde Jumbo-Visma en met name Sepp Kuss van het gebruik van mechanische doping. "We zien de beelden... Ik heb het niet over doping, maar over iets dat nog erger is: mechanische doping. Als je kijkt naar de aanval van Sepp Kuss op de Tourmalet... Kuss rijdt bij zijn demarrage tien kilometer per uur sneller, moet vervolgens remmen door een toeschouwer en rijdt dan weer tien kilometer per uur sneller."

Jumbo-Visma wilde eerst niet ingaan op de beschuldigingen van Pineau, die verder geen enkel bewijs leverde voor zijn uitspraken. Doordat de uitspraken van Pineau als een olievlek door de wielerwereld gingen, besloot sportief directeur Merijn Zeeman toch te reageren. "Commentaren van een manager die meerdere renners en stafleden contacteerde en waarvan in oktober bleek dat hij iedereen voor de gek hield en die mensen in een benarde positie bracht?"

Daarmee doelt Zeeman op het Paris Cycling-project waarvan Pineau maandenlang volhield dat het er zou komen, maar waar de sponsors toch niet instapte. De Fransman had op dat moment al renners als Mark Cavendish, Cees Bol en Ramon Sinkeldam gecontracteerd. "Heeft die persoon het recht om over anderen te praten?", was Zeeman duidelijk.

Omerta

Thijs Zonneveld ging bij In het Wiel ook in op de woorden van Pineau. "Die Pineau zegt gewoon dat ze bij Jumbo-Visma motortjes in hun fiets hebben. Er zijn heel veel Franse journalisten die goed vinden dat de omerta wordt doorbroken. In Frankrijk zeggen ze ook: 'Als iemand uit het milieu het zegt, dan moet je het serieus nemen.' Alleen dit is niet de omerta doorbreken, maar zomaar wat roepen zonder bewijs."

Zonneveld ziet ook een rol weggelegd voor journalisten. "Ik vind dat je mechanische doping sowieso serieus moet nemen, maar zeggen dat iemand met een motortje rijdt omdat hij hard demarreert, dan is het einde wel zoek. Het is ook een journalistieke standaard. Ga het dan onderzoeken, duik erin. En neem niet klakkeloos over dat de omerta wordt doorbroken."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023