Jonas Vingegaard zet ook 16de rit op zijn naam, nog 29 seconden achter Kuss

Na zijn zege op de Tourmalet heeft Jonas Vingegaard ook de zestiende etappe weten te winnen. Hij deed ook een goede zaak in het klassement.

Vuelta Espana 2023 - Stage-13

De zestiende etappe werd gekenmerkt doordat het constant op en af ging. En in de slotfase lag een loeizwaar slotklimmetje van ruim vier kilometer. Er werd van begin af aan flink gekoerst om in de vroege vlucht te raken. Dat lukte uiteindelijk zes renners: Kaden Groves, die punten wilde pakken in de strijd om het puntenklassement, Joel Nicaulau, Julius van den Berg, Mattia Cattaneo, Nicolas Prodhomme en Max Poole.

Ze dachten een goede kans te maken op de dagzege, maar dat was buiten Jumbo-Visma gerekend. Het zware nieuws van Nathan Van Hooydonck van vanmorgen gaf de Nederlandse ploeg duidelijk motivatie om voor de dagzege te gaan. Onder impuls van onder anderen Robert Gesink en Dylan van Baarle werd de kopgroep onder controle gehouden.

Geëmotioneerd

De slotklim van 4,9 kilometer aan 8,6 procent was zwaar genoeg om flinke verschillen te slaan. Een klimmetje dat op maat gemaakt was voor Primoz Roglic. De eerste aanval was echter van Jonas Vingegaard, die meteen een gat sloeg maar wel een verrassend goede Finn Fisher-Black achter zich aankreeg. De Nieuw-Zeelander kon het gat niet dichten. In de groep met favorieten was het hollen en stilstaan waardoor Kuss, Roglic en co flink wat tijd verloren.

Op een gegeven moment begon Vingegaard door het getwijfel in de groep met favorieten ook de leidende positie van zijn ploegmaat Kuss te bedreigen. Vervolgens was het de beurt aan Roglic om te demarreren, maar hij kwam niet weg van Mas en Ayuso. Wel deed hij ploegmaat Kuss even kraken, maar het was allemaal op gepaste afstand van Vingegaard, die zeer geëmotioneerd over de meet kwam. De Deen staat nu op 29 seconden van Kuss.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023