Primoz Roglic wint op mythische Angliru, Sepp Kuss behoudt leiderstrui

Primoz Roglic heeft de 17e etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. De plekken twee en drie zijn voor Jonas Vingegaard en Sepp Kuss.

Vuelta Espana 2023 - Stage-13

Hoogdag in de Vuelta a España! In de 17e etappe werd het peloton over de gevreesde Angliru gestuurd. Het beest ligt in Asturië, heeft een lengte van 13.1 km en stijgt aan 9.5% gemiddeld. Het steilste stuk kent een piek van maar liefst 23%! De Angliru wordt beschouwd als de allerzwaarste klim die profrenners moeten bedwingen in wielerwedstrijden.

De eerste aanvaller van de dag was Remco Evenepoel. De bergkoning kreeg vier vluchters met zich mee, maar het vijftal werd al snel weer ingerekend. Vervolgens gebeurde met 8 nieuwe vluchters, inclusief Evenepoel, hetzelfde. Pas bij een derde poging slaagde Evenepoel er in om zich los te werken uit het peloton.

De Belgische kampioen kreeg het gezelschap van ploegmakker Mattia Cattaneo en Lorenzo Garmani. Op Alto de la Colladiella (6.5 km, 8%), de eerste klim van de dag, ging het te snel voor Germani. Cattaneo leidde zijn kopman naar boven, waar Evenepoel de volle buit pakte.

Op Alto del Cordal (5.7 km, 8.5%), de tweede klim van de dag, gaf Cattaneo de fakkel door aan Evenepoel. Op de top greep hij opnieuw alle bergpunten. Het peloton volgde toen op twee minuten. In de natte afdaling richting Angliru deed Evenepoel het rustig aan.

Angliru

Op het beest van Asturië opende Romain Bardet de debatten. De Fransman ging op en over Evenepoel, maar werd snel weer ingerekend door het ondertussen fel uitgedunde peloton. Op 5 kilometer van de top kraakten ook Juan Ayuso, Enric Mas en Cian Uijtdebroeks.

Een elitegezelschap met Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Sepp Kuss, Mikel Landa en een verrassend sterke Wout Poels klom in de mist naar de top. Op 3 kilometer van de top versnelde Roglic op een steil stuk, aangemoedigd door veel uitzinnige fans. Vingegaard en Kuss sloten even later aan, maar de rode trui kraakte al snel.

Roglic nam de rest van de klim voor zijn rekening, met Vingegaard in zijn wiel. De Tourwinnaar gaf de ritzege uitendelijk aan de Girowinnaar. Sepp Kuss strandde op plek drie en behoudt zijn rode leiderstrui. Uitslag en beelden:

In het algemene klassement heeft Kuss nog slechts 8 seconden voorsprong op Vingegaard. Primoz Roglic staat derde op 1'08". Juan Ayuso staat vierde op vier minuten.

Morgen staat opnieuw een zware bergetappe op het programma. Etappe 18 finisht op La Cruz de Linares (8.3 km, 8.5%). In totaal moeten de renners vijf beklimmingen over.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023