Journalist die drie jaar achter de schermen meekeek bij Jumbo-Visma: 'Heb nooit iets gezien dat niet zou kloppen'

Journalist Nando Boers keek drie jaar mee achter de schermen bij Jumbo-Visma. Hij schreef het boek Het Plan over die periode.

Vuelta Espana 2023 - Stage-17

In het boek wordt de werkwijze van Jumbo-Visma beschreven. Hoe Jumbo-Visma van lelijk eendje in 2015 uitgroeide tot de misschien wel beste ploeg ooit in 2023. Boers vertelt erover in de podcast De Dag. "Ze durven in de kern dingen te veranderen. Ik begin het boek met een scène dat Merijn Zeeman erachter komt dat hun plannen in koers niet werkten. Hij kwam tot de conclusie dat ze niet goed wisten hoe ze moesten winnen en wat wielrennen nou inhoudt."

Daarom zijn ze meer gaan investeren in de tactiek van de sport. Dat Jumbo-Visma zoveel wint, leidt ook tot scheve gezichten. Zo schreef columnist Bert Wagendorp onlangs in De Volkskrant dat een overwinning op een gegeven moment minder waard wordt als je zóveel wint. "Ergens klopt dat ook wel, maar ik probeer ook ernaar te kijken dat het heel bijzonder is. De concurrenten van Jumbo moeten doen wat Jumbo deed toen ze elke keer om de oren werden geslagen door Team Sky."

Pineau

Alleen levert dominantie ook uit de lucht gegrepen reacties op. Deze week werd Jumbo-Visma beschuldigd van mechanische doping door ex-manager Jérôme Pineau. Boers daarover: "Ik steek mijn handen voor niemand in het vuur, maar er lopen bij de koersen UCI-officials die de fietsen controleren. Ik ga ervan uit dat het ook in Spanje gebeurt. Dat je vragen stelt vind ik goed, maar dan moet je onderzoek doen. Als je dingen roept voordat je onderzoek doet, lijkt me dat niet de juiste manier."

De positieve test van Michel Hessmann onlangs is volgens Boers een flinke smet. "Alleen lijkt het er niet op dat het geleverd is door de ploeg. Ik heb drie jaar lang alles kunnen zien en ik heb niets verdachts gezien. Ik heb geen enkele keer iets gezien dat niet klopte. Alleen dat is wel een vraag die ik mezelf vaak heb gesteld: zie ik wel alles? Het is nu eenmaal wel de geschiedenis van de wielerwereld."

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023