Vuelta | Let op, latertje! Alles wat je moet weten over etappe 21: Hipódromo de la Zarzuela-Madrid

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

In de Tour de France zijn de plaatjes van de Champs-Élysées prachtig, terwijl het Colosseum op de foto’s prijkt als de Giro d’Italia finisht in Rome. Die beelden zijn in Madrid altijd net iets minder aansprekend. En toch rijden de renners in de slotfase van de laatste etappe langs een aantal van de belangrijkste attracties van de Spaanse hoofdstad.

Het peloton rijdt eerst langs de Plaza de Toros de las Ventas. Na een lus door de stad rijden ze langs het bekende Museo Thyssen-Bornemisza. Dan rijden de renners langs het Museo del Prado. De finish ligt net voor het Plaza de la Cibeles.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of bij de NOS. Let op: de finish is veel later dan de andere ritten in deze Vuelta (behalve de openingsploegentijdrit, die was deels in het donker...). De etappe start pas om 17.15 uur en er zal ronde de klok van 20.00 uur gesprint worden in Madrid. 

Wielerhistorie

De laatste etappe eindigt traditioneel in Madrid. Waar de Vuelta a España in het verleden nog weleens beslecht werd in een tijdrit, is dat de laatste jaren niet meer het geval. Ook dit jaar finisht de ronde als alles normaal loopt met een massasprint.

Een overwinning van een Spaanse renner zal er dan ook hoogstwaarschijnlijk niet komen in de hoofdstad, want wat betreft Spaanse sprinters is het vrij karig vandaag de dag. Een type renner als Oscar Freire rijdt er momenteel niet rond in het peloton.

Trivia

In 2013 en 2021 finishte de Vuelta a España in Santiago de Compostela, maar over het algemeen is de ontknoping in Madrid. De hoofdstad is de geboortegrond van grote renners uit het verleden als Francisco Mancebo, Dani Moreno en Eduardo Chozas.

In het huidige peloton rijden weinig echte Madrilenen meer. Alleen Luis Ángel Maté (Euskaltel-Euskadi) en Gonzalo Serrano (Movistar) zijn er geboren. Die eerste is al 39 jaar oud en zit dus in de herfst van zijn loopbaan, terwijl Serrano met zijn 28 jaar nog een flink aantal seizoenen voor zich heeft. De puncher won vorig jaar de Tour of Britain.