Jumbo trekt de kaart Kuss: 'Het is mooi om hem terug te betalen'

Jumbo-Visma koos duidelijk voor Sepp Kuss in de laatste echte bergetappe. De Amerikaan staat nu 17 seconden voor op Jonas Vingegaard.

Vuelta Espana 2023 - Stage-18

Er was veel te doen om Jumbo-Visma na de rit naar de Angliru, waarin Jonas Vingegaard en Primoz Roglic van leider Kuss wegreden. In de laatste échte bergrit koos de Nederlandse ploeg duidelijk voor de Amerikaan, die bijna zeker is van de Vuelta-eindzege.

Nadat Jan Tratnik moest lossen zette Vingegaard zich gedecideerd op kop. "De jongens hebben geweldig werk geleverd", aldus Kuss. "Ze hebben de hele dag op kop gereden, waarna we op het slotcircuit konden rekenen op Tratnik. Jonas reed vervolgens een goed tempo vanaf de voet van de klim, maar daardoor werd ik een beetje bang haha. Hij is zó sterk."

De tactiek van Jumbo-Visma was om defensief te koersen. "Dat is wat we hebben afgesproken met z'n drieën. Niet alles gaat goed, maar dat is menselijk. Vrijdag is een makkelijke rit, maar ook daarin moeten we de focus behouden. Zaterdag wordt zwaar en lang. De grote bergen liggen achter ons, maar er komen nog wel zware dingen aan."

Vingegaard

Zeker in Amerikaanse media waren ze niet te spreken over het koersgedrag van Jonas Vingegaard de laatste dagen, maar in de achttiende rit toonde de Tourwinnaar zich een voorbeeldige helper. "Iedereen heeft kunnen zien dat het vandaag draaide om Sepp beschermen. Het is mooi om hem terug te betalen, want hij heeft zoveel gedaan voor Primoz en mij. Al moeten we nog voorzichtig zijn, want zaterdag is een lange en zware etappe."

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023