Bizar verhaal: wielrennende advocaten belandden in Amstel en klaagden hond (nou ja, het baasje) aan

Wij zijn natuurlijk de laatsten om negatief te doen over wielrenners, maar maken deze twee advocaten het niet een beetje bont?

Wielrenners hebben helaas niet een al te beste naam bij andere weggebruikers. Dat is vaak onterecht, soms ook terecht. Maar het verhaal van deze twee advocaten die het baasje van een hond aanklaagden na een ongeluk is nog heel andere koek - en doet 'ons' imago vermoedelijk geen goed..

Aangelijnde hond

De Amsterdamse zender AT5 tekende het verhaal op aan de hand van het rechtbankverslag. Want ja: het kwam dus van een rechtszaak nadat één van de twee wielrennende advocaten in de Amstel belandde afgelopen januari. De rechter deed net uitspraak in de zaak.

De zaak behelst dat de twee advocaten, werkzaam bij dezelfde firma, een ritje maakten en daarbij een hond tegenkwamen. Niet loslopend - wat we helaas ook vaak zien en dan zou de klacht wel terecht zijn - maar keurig aangelijnd.

De advocaat die op kop reed, schrok zo van de hond dat hij in de remmen kneep en een manoeuvre maakte. Daarop belandde zijn collega die in het wiel zat in de Amstel en haalde een nat pak. Beide fietsen waren zwaar beschadigd. Ze wisselden gegevens uit met het baasje van de hond.

Correspondentie tussen advocaten en eigenaar hond

In het rechtbankverslag staat de mail- of whatsappconversatie tussen de advocaten en het baasje. "Zou jij je verzekeringsgegevens willen doorsturen, zodat wij overleg kunnen hebben hoe dit aan te vliegen want zijn wiel is volledig krom, zijn voorvork ook, stuur en remmen verbogen, zijn bril ligt nog in de Amstel en zijn telefoon heeft zwemmen niet overleefd. Bij mij is mijn derailleur afgebroken en het carbon behoorlijk beschadigd en moet er een specialist echt naar gaan kijken (en fiets uit elkaar)", stuurde een van de twee advocaten.

Het baasje van de hond reageerde: "Je schrikt van mijn hond die strak aangelijnd is en je vriend rijdt achterop jou. Dus zou ook maar eerst bij je eigen verzekering na vragen! Laat je weten morgen."

Op 2 maart stuurde de advocaat een nieuw bericht: "Helaas laat je ons geen andere keuze dan het doen van aangifte bij de politie alsmede het versturen van een formele aansprakelijkheidstelling."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Advocaten krijgen ervan langs van rechter

Een rechtszaak dus. Daarin eisten de advocaten 5200 euro schadevergoeding. Ze voeren aan dat de hond niet kort genoeg aangelijnd was en daardoor te dichtbij het voorwiel kon komen.

De rechter ging daar niet in mee en was streng voor de advocaten. Uit zijn uitspraak blijkt dat bij in het wiel zitten van iemand juridisch niet bepaald een sterke basis is voor een zaak... De uitspraak zegt namelijk dat de eiser 26 kilometer per uur reed en maar één of anderhalve meter afstand van zijn kantoorgenoot hield. Daarmee is hij zelf verantwoordelijk voor zijn schade.

"Hoewel de vorderingen van eiser 2 en eiser 1 al om een andere reden stranden, en die vorderingen verder voor een deel waren gebaseerd op een onjuist uitgangspunt en ook onvoldoende waren onderbouwd, is ook om deze reden niet goed te volgen waarom eiser 2 en eiser 1, zelf advocaten, ten koste van gedaagde (en overigens ook de rechtspraak) zijn overgegaan tot het instellen en voortzetten van hun rechtsvorderingen", valt verder nog te lezen in het vonnis.

De twee advocaten moeten nu opdraaien voor de proceskosten en de eigenaar van de hond 660 euro betalen. Had je toch weer een paar mooie wielergadgets van kunnen kopen...

Pelotonpraat
  • Beeld: Unsplash / David Dvoracek