Jarige Marlen Reusser kroont zich voor derde keer op rij tot Europees kampioene tijdrijden

Marlen Reusser heeft (met te hoge sokken!) haar derde opeenvolgende Europese titel in het tijdrijden veroverd.

UEC Road European Championships 2023 day-1d

De vrouwen kregen exact dezelfde omloop als de mannen voorgeschoteld: 29,5 kilometer over vlakke wegen, van en naar Emmen. Veel technische elementen waren er niet. Veel wind wel. Een parkoers voor de grote motoren dus!

De Zwitserse Marlen Reusser kroonde zich vorig jaar in München tot Europees kampioene tegen de klok en was ook vandaag dé topfavoriete. Haar grootste uitdagers: Riejanne Markus, Anna Henderson, Lotte Kopecky, Christina Schweinberger en Juliette Labous. Demi Vollering was er niet bij. De Tourwinnares wil zich focussen op de wegrit en werd vervangen door Shirin van Anrooij.

Hoge sokken

De Oostenrijkse Schweinberger zette na 10 kilometer de beste tijd neer aan het eerste tussenpunt. Reusser was 2 seconden trager, Henderson moest 9 seconden inboeten. Reusser zorgde echter voor veel verwarring bij de kijkers. De Zwitserse was onderweg met te hoge sokken en schond daarbij het UCI-reglement. Bovendien had ze geen rugnummer opgespeld.

Haar hoge sokken leverden Reusser wel een knaltijd op. Ze legde het traject aan 49,314 km/h gemiddeld. Niemand deed nog beter. De jury zag geen graten in de hoge sokken en dus veroverde ze haar derde opeenvolgende Europese tijdrittitel.

De Britse Anna Henderson was 43 seconden trager en veroverde zilver. Het brons is voor Christina Schweinberger. Lotte Kopecky strandde op plek 5.

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023