Marlen Reusser reageert op commotie rond sokken: 'Ik draag deze altijd!'

Marlen Reusser overtrad met haar te hoge sokken het UCI-reglement, maar kroonde zich desondanks tot Europees kampioene tijdrijden.

UEC Road European Championships 2023 day-1d

Voor de derde opeenvolgende keer heeft Marlen Reusser goud veroverd op het EK tijdrijden. De Zwitserse hardrijdster legde het traject van 29,5 kilometer af aan net geen 50 km/h gemiddeld. De Britse Anna Henderson was 43 seconden trager en pakte zilver. De Oostenrijkse Christina Schweinberger moet tevreden zijn met brons.

Tijdens en na de tijdrit ging het echter vooral over de hoogte van de sokken van Reusser. Die mogen volgens de UCI-regels niet hoger komen dan halverwege het scheenbeen, omdat extreem hoge sokken een aerodynamisch voordeel kunnen opleveren. (Lees verder onder de video)

Reusser overtrad die regel, waardoor veel kijkers vreesden voor een diskwalificatie. Bovendien had ze ook geen rugnummer opgespeld. De podiumceremonie werd even uitgesteld, maar bij de jury zagen ze uiteindelijk geen graten in de sokken van Reusser, waarna ze glunderend in haar Europese kampioenentrui de gouden medaille in ontvangst mocht nemen.

Reactie Reusser

De Zwitserse zelf was zich van geen kwaad bewust. "Ik draag deze schoenovertrekken altijd", reageerde ze na afloop op de polemiek. "Ik weet er niets van. Ik hoorde er ook niets over na de koers. Dus ik denk niet dat het een probleem is."

Waarom haar rugnummer niet zichtbaar was? "We kregen dat nummer niet op mijn shirt. Ik dacht even de start te missen, maar gelukkig werd het net op tijd in orde gebracht", aldus de kersvers Europees kampioene tijdrijden.

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023