Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: 'Het is geen keuze uit luxe'

Het houdt de wielerwereld flink bezig: de eventuele fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step.

Vuelta Espana 2023 - Stage-21

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits afgelopen zondag bracht. Vanuit de kant van Soudal Quick-Step snapt hij de eventuele fusie, maar vanuit Jumbo-Visma ziet hij weinig voordelen. "Ik snap er geen hol van wat ze eraan zouden hebben. Het is of Manchester City gaat fuseren met Burnley omdat ze zo'n goede keeper hebben."

Daarmee doelt Zonneveld uiteraard op Remco Evenepoel. "Alleen Jumbo-Visma is de beste ploeg ter wereld. Alles lukt, kunnen iedereen halen die ze willen hebben. Ze hebben een renner als Evenepoel niet hard nodig. Leuk voor erbij. Een beetje als Paris Saint-Germain dat nog een rechtsbuiten koopt. Alle andere renners van Quick-Step zijn goed, maar niet beter dan die van Jumbo-Visma. Hoe ga je dat inpassen?"

Cultuur

Dat is op sportief vlak, maar ook qua cultuur ziet Zonneveld beide ploegen niet goed samengaan. "Jumbo-Visma is wetenschappelijk, alles tot in de details geregeld. Best transparant en het is helder qua communicatie. En aan de andere kant heb je de gesloten Wolfpack. Wij tegen de rest van de wereld. Ze zijn er ook goed mee geworden, maar de laatste jaren zijn ze ook veel op zichzelf gericht en om zich heen aan het schoppen. Die moeten fuseren met een formatie die dat totaal niet heeft."

Qua cultuur is het dus ook lastig, maar het grootste probleem is misschien nog wel dat er in totaal al vijftig renners onder contract staan. Zelfs voor 2025 staan er meer dan het aantal mogelijke renners onder contract. "Vanuit rennersoogpunt zie ik gewoon niet voor me hoe je dit voor elkaar gaat krijgen. Het is niet dat je nog van een paar renners af moet. Het is zo moeilijk dat ik het niet zie gebeuren, maar het is niet voor niets een serieuze optie waarover ze nadenken."

Slecht voor wielersport

De bronnen die Zonneveld heeft gesproken erkennen het probleem en hebben ook niet meteen een oplossing, aldus de journalist. De enige reden voor Jumbo-Visma om met Soudal Quick-Step samen te gaan volgens Zonneveld is dat ze geen optie zien om een andere sponsor aan te trekken. "Het is slecht nieuws voor het wielrennen, omdat ze blijkbaar geen nieuwe sponsor gevonden hebben. Het is gewoon een ploeg minder, hè. Er is minder plek voor renners, er gaat minder geld in om waarschijnlijk. Als zo'n grote ploeg geen sponsor kan vinden, is dat echt slecht voor het wielrennen."

En dus voor Jumbo-Visma. "Tenzij ze geen andere optie zien en tenzij Jumbo zegt dat ze er toch snel vanaf willen en Visma niet meer kan betalen. En renners gaan zeuren dat ze meer geld moeten hebben, omdat ze anders vertrekken. Dat ze denken: waar gaan we dit vandaan halen? Als dit een van je weinige opties is, dan moet je het misschien doen. Maar dit doe je niet uit luxe. Dat is enorm zorgelijk."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023