Ilan Van Wilder klopt Pogacar, Roglic & co en soleert naar winst in Tre Valli Varesine

Ilan Van Wilder is de verrassende winnaar van Tre Valli Varesine. Het 23-jarige klimtalent demarreerde in de finale en finishte solo.

Deutschland Tour 2023 stage-1

De Italiaanse najaarskoersen volgen elkaar in sneltempo op. Gisteren won Wout van Aert nog de Coppa Bernocchi. Zaterdag is het Ronde van Lombardije. Vandaag namen Tadej Pogacar, Primoz Roglic en de gebroeders Yates het tegen elkaar op in Tre Valli Varesine.

Het parkoers van die heuvelklassieker is best weg pittig. In totaal moesten de renners 196,5 kilometer afleggen en 24 klimmetjes over, goed voor een totaal van 3500 hoogtemeters. De finish lag in Varese en liep bergop.

Op 30 kilometer van de aankomst maakten Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) en Warren Barguil (Arkéa-Samsic) de oversteek naar de enige overgebleven vroege vluchter Walter Calzoni (Q36.5). Bij het inrijden van de slotronde reed het koptrio 15 seconden voor het peloton uit.

Finale

Op de laatste keer Morosolo ging het peloton, onder impuls van Rigoberto Uran, op en over de koplopers. Op de top reed Tadej Pogacar het peloton aan flarden. Enkel Primoz Roglic, Enric Mas, Richard Carapaz, Ben O'Connor, Ilan Van Wilder, Michael Woods en Filippo Zana konden volgen.

Van Wilder trok op 10 kilometer van de finish in z'n ééntje ten aanval. De jonge klimmer van The Wolfpack bouwde zijn voorsprong langzaam uit. Op twee kilometer van Varese bedroeg de kloof met de achtervolgers al 20 seconden. Richard Carapaz reed op de slotklim nog de longen uit zijn lijf, maar kwam tekort.

Van Wilder bolde solo over de finishlijn en boekt zo op zijn 23e een erg knappe zege tegen de grote kanonnen. De laatste Belgische winnaar was Eddy Merckx. Richard Carapaz strandde op plek twee en Aleksandr Vlasov mag mee op het podium. Beelden en uitslag:

Van Wilder is eigenlijk superknecht voor Remco Evenepoel, maar mag af en toe voor eigen rekening rijden. Hij pakte zijn derde overwinning van het seizoen. Eind augustus won hij in de tweede etappe van de Deutschland Tour zijn allereerste koers. Hij schreef toen ook het eindklassement op zijn naam.

Nieuws
  • Photo: RenŽ Oehlgen/HR/Cor Vos © 2023